Gerestaureerde De Bunswaard is klaar voor de toekomst

Foto:

WEURT – De woningverkoop in de rijksmonumentale steenfabriek De Bunswaard in Beuningen is van start gegaan. De woningen zijn zo ontworpen dat nieuwe bewoners hun wensen ten aanzien van duurzaamheid naar eigen idee kunnen invullen; bijvoorbeeld een luchtwarmtepomp voor de verwarming en koeling van de woning, te vergelijken met een climat control systeem van een auto.Om potentiële kopers een goed beeld te geven van de mogelijkheden is zelfs een modelwoning ingericht, waarin zij het magnifieke uitzicht op de Waal en de uiterwaarden zelf kunnen ervaren. Aanmelden kan via [email protected], de Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel erfgoed, werd in 2003 eigenaar van het complex en heeft sinds dat moment gewerkt aan het verkrijgen van toestemming van Rijkswaterstaat voor het behoud van de steenfabriek, met een eigentijdse functie. Daarbij is gekozen voor wonen. In 2005 is de schoorsteen gerestaureerd en naar de oorspronkelijke hoogte van ruim 50 meter teruggebracht. Sinds 2010 is de voormalige ‘vlamoven’ (1917) prachtig gerestaureerd en gereed gemaakt voor haar nieuwe bestemming. Met behoud van het oorspronkelijke karakter worden hier acht unieke woningen gerealiseerd in het bijna honderdjarige gebouw, dat nog in het gezelschap verkeert van een boerderij uit de 19e eeuw en een veldoven; ook uit de 19e eeuw. Nabij de steenfabriek stond ooit, waar nu de Waal stroomt, een kasteel genaamd ‘De Bunswaard’.Meer info:  http://www.het-erfgoed.nl/plaatsen/beuningen/

WEURT – De woningverkoop in de rijksmonumentale steenfabriek De Bunswaard in Beuningen is van start gegaan. De woningen zijn zo ontworpen dat nieuwe bewoners hun wensen ten aanzien van duurzaamheid naar eigen idee kunnen invullen; bijvoorbeeld een luchtwarmtepomp voor de verwarming en koeling van de woning, te vergelijken met een climat control systeem van een auto.

Om potentiële kopers een goed beeld te geven van de mogelijkheden is zelfs een modelwoning ingericht, waarin zij het magnifieke uitzicht op de Waal en de uiterwaarden zelf kunnen ervaren. Aanmelden kan via [email protected].

BOEi, de Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel erfgoed, werd in 2003 eigenaar van het complex en heeft sinds dat moment gewerkt aan het verkrijgen van toestemming van Rijkswaterstaat voor het behoud van de steenfabriek, met een eigentijdse functie. Daarbij is gekozen voor wonen.

In 2005 is de schoorsteen gerestaureerd en naar de oorspronkelijke hoogte van ruim 50 meter teruggebracht. Sinds 2010 is de voormalige ‘vlamoven’ (1917) prachtig gerestaureerd en gereed gemaakt voor haar nieuwe bestemming. Met behoud van het oorspronkelijke karakter worden hier acht unieke woningen gerealiseerd in het bijna honderdjarige gebouw, dat nog in het gezelschap verkeert van een boerderij uit de 19e eeuw en een veldoven; ook uit de 19e eeuw. Nabij de steenfabriek stond ooit, waar nu de Waal stroomt, een kasteel genaamd ‘De Bunswaard’.

Meer info:  http://www.het-erfgoed.nl/plaatsen/beuningen/