Beuningen Kan Schoner

BEUNINGEN – Om bewoners van de gemeente Beuningen bewust te maken en het college van Burgemeester en Wethouders te wijzen op de hoeveelheid zwerfvuil dat in bermen en sloten ligt heeft bewoner van de Dwars Hommelstraat Ger Loeffen, burgemeester Carol van Eert en verantwoordelijk wethouder Piet de Klein uitgenodigd het zwerfvuil in de straat op te ruimen.Zwerfvuil is een probleem voor elke gemeente in Nederland. Beuningen is daar geen uitzondering op. Eind 2012 heeft de gemeenteraad ingestemd met een bezuiniging van ruim 60 duizend euro op de inzameling van zwerfvuil.

De inwoners zouden als gevolg daarvan meer zelf aan de slag moeten. Om ervoor te zorgen dat plantsoenen en straten er toch netjes blijven uitzien, de wijken niet verloederen en zwerfvuil geen gemeengoed wordt, doet de gemeente een beroep op de bewoners. Die zouden een steentje kunnen en moeten bijdragen om hun eigen (woon)omgeving schoon en leefbaar te houden. Want toch zijn het ook diezelfde inwoners die soms achteloos, maar helaas vaak ook bewust, rommel op straat gooien.

Vooral in het buitengebied wordt vaak zeer bewust rommel en huisvuil gedumpt.  Naast de gebruikelijke plastic flesjes en bierblikjes kan wel eens een broodrooster, tv-toestel, koelkast en auto-onderdelen worden aangetroffen.

Burgemeester en wethouder uitgenodigd op te ruimen
Vandaag kwamen de burgemeester en wethouder naar de Dwars Hommelstraat in Beuningen waarna het deel van de straat tot aan de Kloosterstraat zwerfvuilvrij werd gemaakt.

“Dit doe ik niet om de gemeente te kijk te zetten”, legt Ger uit. “Het gaat mij er vooral om de inwoners bewust te maken van de situatie. Dat we er zelf verantwoordelijk voor zijn.” Voorafgaand aan de opruimactie geeft Ger eerst nog een presentatie van foto’s die hij afgelopen december gemaakt heeft. Ook een enkele oudere foto zit er tussen om een indruk te geven van wat hij zoal tegenkomt. “Je kunt er bijna een daderprofiel op proberen te maken” zegt Ger. “Het is vaak afval van snacks, snoep, bierblikjes, energydrankjes en opmerkelijk, van wietplanten en materialen om deze te kweken.” Tussen de foto’s zien we zelfs een motorkap en spatbord van een auto in een sloot liggen!

“Kennelijk voelen de mensen zich in het buitengebied ‘veilig’ en onzichtbaar om de spullen zo te dumpen”, constateert burgemeester Carol van Eert. Aan de keukentafel zien we een voorbeeld van de campagne van de gemeente De gemeente & U: in gesprek in…‘. Verschillende suggesties komen naar boven hoe men bewust gemaakt kan worden. Niet alleen bij de oudere ‘daders’ maar ook om al vroeg bij de jeugd te beginnen. Na al het spontane brainstormen komt het groepje in actie en trekken ze langs de bermen.

Beuningen Kan Schoner is geen organisatie. Het is een initiatief met als doel inwoners, dus ook politici en bestuurders van de gemeente Beuningen bewust te maken van de schade die zwerfvuil veroorzaakt aan het milieu. Kauwgom vergaat pas na 20 jaar, een aluminium blikje vergaat nooit en ligt ook na 100 jaar nog op dezelfde plek.

Cookieinstellingen