Wat te doen bij tekenbeten

Foto:

Van een tekenbeet kunt u ziek worden. Controleer daarom uzelf en anderen op tekenbeten nadat u ‘in het groen’ bent geweest. Bent u gebeten door een teek, dan is het belangrijk dat u hem snel weghaalt.Teken
Ze komen in het hele land voor: in bos, park, hei, duinen of in de tuin. Teken zitten in de buurt van bomen of struiken in hoog gras of tussen dode bladeren. Teken kunnen zich vastbijten in de huid van mensen en ze kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. Het meest voorkomende signaal van de ziekte van Lyme is een rode of blauwachtige ringvormige vlek op de plaats van de tekenbeet.
 
Naar de huisarts?
U hoeft niet altijd naar de huisarts na een tekenbeet. Haal de teek wel zo snel mogelijk van uw huid af. Heeft de teek al langer dan 24 uur op uw huid gezeten? Overleg dan even met de huisarts of behandeling gewenst is. Heeft u de teek binnen 24 uur weggehaald? Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Krijgt u klachten? Ga dan naar de huisarts en meld dat u door een teek bent gebeten.
 
Meer informatie
Kijk voor meer informatie ook op www.rivm.nl/tekenbeet of op de website van de GGD Regio Nijmegen: www.ggd-nijmegen.nl.