3x de Mont Ventoux op?

BEUNINGEN – De Fransen zeggen dat je gek bent als je de Mont Ventoux beklimt maar, dat je gestoord bent als je het twee keer doet. Beuningen kent twee fietsfanaten die net terug zijn van hun avontuur op de Mont Ventoux. Zij gingen de berg 3x beklimmen om geld in te zamelen voor onderzoek naar MS.Op 20 mei 2013 vond alweer de derde editie van Klimmen tegen MS plaats op de flanken van de Mont Ventoux. Het sportieve doel van het evenement is het 1, 2 of 3 keer beklimmen van de Reus van de Provence. Tijdens de eerste twee edities kon men per fiets de berg beklimmen maar tijdens deze derde editie was Klimmen tegen MS er nu ook voor (hard)lopers.

“Waar de Alp d’Huzes 8.000 renners kent is Klimmen tegen MS nog een kleine overzichtelijke groep”, vertelt Nathalie Geldof van de gelijknamige fysiotherapiepraktijk in Beuningen. “Samen met 300 renners hebben Jeroen Sanders en Wilfred Weijers 300.000 euro opgehaald. Ik was als enige fysiotherapeute mee en heb goed werk kunnen doen. Er waren veel renners met onderkoelingsverschijnselen. Gelukkig herkende ik dat meteen en hadden we iso-dekens voor ze. Deze mensen zetten zich in voor een goed doel maar dat moet wel veilig gebeuren en we willen iedereen heelhuids mee naar huis terugnemen.”

16.000 mensen, waaronder ook kinderen, in Nederland lijden aan deze chronische ziekte. Dat mensen het belangrijk vinden om controle over deze ziekte te krijgen, blijkt wel uit de jaarlijks toenemende belangstelling. In 2010 fietste een groepje van 11 mensen als eersten voor dit doel de berg op. In 2012 waren dat er 67 en nu in 2013 hadden er zich net iets meer dan 300 ingeschreven. Onder hen ook de twee Beuningenaren. Wilfred Weijers: “Ik had na twee keer met de BeuningenHeroes de Alpe d’Huzes beklommen te hebben, besloten om het rustiger aan te doen. Met Jeroen Sanders wilde ik een cyclo in Oostenrijk doe maar die plannen veranderden toen Jeroen vroeg of ik mee wilde doen aan ‘Klimmen tegen MS’. De uitdaging had ik snel aangenomen want mijn passie voor fietsen combineren met een goed doel geeft een heel voldaan gevoel.”

Behalve de fietsers is ook Natalie betrokken: “MS mag best onder de aandacht komen”, zegt zei. “Huisartsen onderkennen vaak het probleem en letten niet op de signalen. ‘Je bent moe en kom over een paar weken terug’ is niet genoeg en helaas krijg ik deze mensen pas in een veel later stadium in de praktijk. Ik ga met de organisatie van Klimmen tegen MS meedenken en werken voor de volgende editie in 2014. De organisatie staat open om naast fietsen en (hard)lopen ook op andere creatieve manieren de berg te beklimmen. Iedereen die op sportieve wijze wil bijdragen aan de strijd tegen MS is van harte welkom voor editie 2014. Draagt u, of iemand in uw omgeving, de strijd tegen MS een warm hart toe? Strijd dan mee! Tot ziens op de top van de Mont Ventoux!

Website: klimmentegenms.nl