Resultaten vernieuwde afvalinzameling zeer positief

BEUNINGEN – De inwoners van de gemeente Beuningen scheiden hun afval buitengewoon goed sinds de komst van de gft-container en de papiercontainer op 1 januari van dit jaar.Dit blijkt uit de cijfers van de eerste 5 maanden van dit jaar die 5 juni bekend werden.Wethouder Piet de Klein (Milieu): “Onze inwoners zijn de uitdaging aangegaan om de hoeveelheid restafval sterk terug te brengen. Zij zijn hierin ruimschoots geslaagd. Ik ben trots op onze inwoners. Bij sommigen was er wat weerstand vooraf, maar uiteindelijk is bijna iedereen ‘om’.”

Gft: meteen 60% meer
In januari werd het aanbieden van gft-afval gratis en vanaf toen kon dit alleen nog in gft-containers. Geen gft-zakken meer. De cijfers van januari waren verbazingwekkend: bijna 60% meer gft-afval! In de maanden die volgden klommen de aantallen verder omhoog. In mei van dit jaar werd maar liefst 510.000 kg gft-afval opgehaald, tegen 350.000 kg gft-afval in mei vorig jaar.

Gemiddeld 15% minder restafval
Er wordt gemiddeld 15% minder restafval aangeboden. Goed nieuws, want dit afval kan niet
gerecycled worden. Doordat de inwoner minder restafval overhoudt, betaalt hij ook minder
afvalstoffenheffing. Winst voor het milieu én voor de portemonnee.

Toename papier & karton
In mei is er bijna 14% meer oud papier en karton opgehaald dan vorig jaar. Waarschijnlijk belandde er eerst meer papier bij het restafval. De verenigingen zijn in elk geval heel blij met de opbrengst van dat oud papier.

Plastic: blijft succesvol
Het plastic verpakkingsafval wordt nog steeds goed apart ingezameld. Elke maand wordt er
ongeveer 35.000 kilo plastic afval opgehaald in onze gemeente. Een enorme berg afval die bijna volledig gerecycled wordt tot bijvoorbeeld jerrycans, fleecetruien, opbergmanden of kabelgoten.