Gradje Willems is weer druk

WEURT – Gradje Willems (73) is er maar weer druk mee. In Weurt staan er 14  en
in Beuningen  16 schapen die geschoren moeten worden. Grad heeft een
lekker plaatsje in de schaduw gemaakt en het werk kan beginnen.Een beurt kost als het mee zit 10 minuten, maar dit schaap zit tegen.

Grad: “Eigenlijk moet de beweging in één keer naar beneden gaan, maar soms blijf je aan de gang. De vacht loopt pas lekker als hij een beetje vet is.“

Ik kijk naar een werk, waarin  me direct duidelijk wordt dat je sterk moet zijn. Heb je het schaap eenmaal  ‘in de klem’ dan gaat het wel, maar het kost toch buitengewoon veel kracht en Grad is de jongste niet meer.  In ieder geval sta je 10 minuten in een kromme houding en wat zal dat met je rug doen?

Grad: “Ik ben al laat in de tijd met het scheren.  Want je moet oppassen voor de ‘groene vlieg’. Dat is een vlieg die vaak op hondenstront zit en wanneer die in de vacht gaat zitten, en ze leggen daar eitjes, dan kruipen de larven zich een weg naar binnen en dat loopt fataal af.
Het is voor mij hobby. Als je niet uitkijkt, moet er geld bij. De wol gaat naar de wol federatie in Beneden Leeuwen en je krijgt er haast niets voor.  En dan nog de huur van de wei .”

kcu485sguv6jwuydh9nakf4p8

De schapen worden één keer per jaar geschoren en de lammeren, uiteraard het eerste jaar niet. Gaandeweg zie ik Grad  vermoeider worden en dit is  pas de eerste. Ik zie ervaring,  hij weet precies op welke manier een schaap kan uitbreken en Grad is het beest voor.

“Ik moet toch wat te doen hebben. Als ze straks allemaal klaar zijn en ze mogen vrij, dan moet je eens zien hoe fijn ze het vinden zonder dat vrachtje.
En er gaan meer schapen op een plek. Als ik ze in de aanhanger wil vervoeren, dan passen er 9 in,  maar nog met vacht maar 6.”

Ik verlaat de wei, kijk om en zie een vermoeide boer die gelukkig is.

tztwth4zc3qa85s87t5c3f7ka

Foto’s/tekst: Hans Straten