Virtuele assistent Anne helpt ouderen en mensen met beperking

Foto:

Ouderen die zelfstandig wonen krijgen er een hulpje bij zonder de
voordeur open te hoeven doen. Dit hulpje, Anne, is een virtuele
assistent die via een beeld op een scherm met de thuiswonende oudere
communiceert. Anne beantwoordt vragen, luistert en voert opdrachten uit.
De provincie Gelderland heeft 190.000 euro subsidie beschikbaar gesteld
voor dit initiatief dat bijdraagt aan (langer) zelfstandig wonen voor
ouderen en mensen met een beperking.Het bedrijf Virtual Assistent BV (Virtask) ontwikkelt de functies en de interactieve verschijningsvormen van Anne. Dit in allerlei testsituaties en in samenwerking met ouderen, patiënten en zorgverleners.

Brug tussen mens en machine

Anne is een virtuele assistent voor mensen, die ondanks ouderdom of beperkingen zo lang mogelijk zelfstandig willen wonen in een vertrouwde omgeving. Anne is een brug tussen mens en machine. Een vraagbaak waarmee je kunt praten over handige, gebruikelijke huis-, tuin- en keukenonderwerpen.

Zelfstandig wonen
Dankzij Anne wordt het voor veel ouderen en mensen met een beperking gemakkelijker om zelfstandig in de eigen woonomgeving te blijven. Door de integratie van technologie, diensten en apparaten zorgt Anne bijvoorbeeld voor het hoger of lager zetten van de verwarming, ondersteunt ze bij medicijnengebruik of het zetten van koffie. Ook verzoeken als ‘bel de dokter’ of ‘kun je het licht uit doen’ pakt Anne met gemak op.

Kunstmatige intelligentie
Anne lijkt levensecht, luistert naar je en praat met je, is behulpzaam en weet veel. Anne is begripvol en geduldig en ze leert gemakkelijk bij. Ze zit namelijk vol kunstmatige intelligentie en wordt slimmer naarmate je langer met haar (of hem) werkt. Bovendien is ze zeven maal vierentwintig uur paraat.

Bron: www.gelderland.nl