Veteranendag in Beuningen

Foto:

GEMEENTE – Op zaterdag 22 juni 2013 is er een bijeenkomst in het kader van de
Veteranendag in Beuningen. Deze dag is bedoeld als eerbetoon aan
Nederlandse veteranen, waarbij erkenning en waardering voor hen centraal
staat.Eerbetoon
Nederland heeft een groot aantal (ongeveer 120.000) militaire veteranen. Ook in onze gemeente wonen rond de 150  ‘jonge’ en ‘oude’ veteranen. Als eerbetoon aan wijlen Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard is door het Kabinet besloten om de Nederlandse Veteranendag jaarlijks op of rond 29 juni*, de verjaardag van de prins, te organiseren. Een nationaal initiatief als eerbetoon aan Nederlandse veteranen, waarbij erkenning en waardering voor hen centraal staat.

Veteranen
De militaire veteranen zijn zowel de nog in leven zijnde mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog, of daarna in voormalig Nederlands Indië, Korea of Nieuw-Guinea zijn ingezet, als de snel groeiende groep ‘jonge veteranen’. Dit zijn oud-militairen die hebben deelgenomen aan vredesmissies in internationaal verband zoals in Libanon, Cambodja, het voormalig Joegoslavië, Irak en Afghanistan. Ruim vijftigduizend van hen zijn afgezwaaid en zijn nu veteraan.

Programma

11.00 uur    Ontvangst bij Veteranenmonument
11.05 uur    Toespraak burgemeester Carol van Eert
11.30 uur    Lunch in restaurant “De Pann”, van Heemstraweg 60 in Beuningen
12.30 uur    Vertoning van de film “A Bridge Too Far” in de bioscoop van Heemstrabaan
15.30 uur    Bezoeken tijdelijke expositie oorlogsmuseum Winssen in restaurant “De Pann”

Aanmelden
Heeft u geen persoonlijke uitnodiging ontvangen, omdat u niet staat ingeschreven bij het Veteranen Instituut in Doorn, maar wilt u toch graag bij de bijeenkomst aanwezig zijn? Dan bent u van harte welkom. Aanmelden kan telefonisch via tel. 14 024 of stuur een e-mail naar [email protected].

Bron: gemeentelijke website beuningen.nl

* In 2013 valt de veteranendag op
zaterdag 29 juni. In de gemeente Beuningen is er voor het eerst voor
gekozen om de veteranendag een week eerder in de gemeente te
laten plaatsvinden. De veteranen die graag de veteranendag in Den Haag willen bezoeken kunnen nu zowel in Beuningen als in Den Haag aanwezig zijn.