Britse vliegers herdacht (Video)

Zaterdagnacht zijn, aan de Verlengde Wilheminalaan in Beuningen, de zes omgekomen bemanningsleden van de 70 jaar geleden verongelukte britse  bommenwerper herdacht.Op 23 juni 1943 stortte ’s nacht om 01.45 uur een Engelse bommenwerper neer op het grondgebied van de gemeente Beuningen. Nu, 70 jaar later stonden ruim zestig belangstellenden stil bij deze gebeurtenis tijdens de onthulling van de markering van de locatie.

Ab Bruisten (81)  ooggetuige van de crash, vertelde over deze gebeurtenis. Ab bedankte Jack Muller namens Bevrijdingscomité Beuningen voor het mogelijk maken van de markering. “Ik ben blij dat er zulke mensen in de gemeente wonen waardoor we dit soort initiatieven tot uitvoer kunnen brengen”, zei Ab.

Ook Tim Barlow, familie van een van de omgekomen inzittenden was naar Beuningen afgereisd. “Ik ben trots, blij en bevoorrecht hier te mogen zijn”,  sprak Tim. “Mijn oudoom Jack Osborn, besloot op 19 jarige leeftijd bij de RAF te gaan. Hij had nog geen gezin en ging naar het front om voor andere gezinnen op te komen. Zijn derde missie eindigde hier in het veld. Zeventig jaar geleden vond de lokale politieman, de heer Koster hier een parachute, niet geëxplodeerde bommen, kleding en de lichamen.”

“Met de onthulling van de markering vanavond, hoop ik dat we toekomstige generaties de gelegenheid bieden om stil te staan bij wat er hier 70 jaar geleden gebeurd is. Jack ging naar het front voor eer en onderscheiding en door jullie hier denk ik dat hij dat gekregen heeft. Het is nu aan ons om te zorgen dat de lessen uit het verleden ons helpen bij de toekomst. We moeten herinneren waarom en waarvoor zij vochten. Wij hebben daardoor de mogelijkheid om in vrede te leven met onze vrienden. Ik ben de vierde generatie die met deze plek verbonden is. Jack’s moeder, zus en nichtje waren hier in 1950 en nu ben ik hier en we zullen terug blijven komen. Jullie vriendschap was mijn grootste ontdekking toen ik hier kwam om het verhaal van mijn oom uit te zoeken. Ik dank jullie ontzettend daarvoor.”

Gerelateerde bericht(en)
18 juni 2013 – Ab Bruisten vertelt over ‘Eight minutes to Beuningen’

Video van de herdenking is gemaakt door Beaky Engelen:

oj85o56fknpipi01spjqfvzsj

Ab Bruisten vertelt over zijn waarrnemingen 70 jaar geleden
tc648s0aurwd03eonuk3vwi95

kdcyok4ef05ifit5ciz32vy4w

Tim Barlow (midden) en Ab Bruisten (rechts)
izpn9u88r7vinxzsedu69coji