Rick de Waal, samenwerken door samen werken…

Foto:

Winssen is het kleinste dorp van de gemeente Beuningen en zoals elk dorp in de gemeente bezit Winssen een dorpshuis. Het dorpshuis noemt men in Winssen het ontmoetingscentrum en is bekend onder de naam ‘de Paulus’. Dit keer maken we kennins met Rick de Waal, de beheerder van ‘de Paulus’.Door Leonard Holtzer

Haar naam ontleent dit ontmoetingscentrum aan het gebouw ‘De Paulus’ aan de Molenstraat te Winssen. Vroeger hoorde het gebouw bij het klooster van de Franciscanessen, totdat het in 1975 voor een symbolisch bedrag werd gekocht van het Rooms Katholieke Kerkbestuur in Winssen.

De Paulus is een ontmoetingsplaats voor jong en oud, ‘voor Winssen door Winssen!’, zoals te lezen is op de website van ‘de Paulus’. Verenigingen beoefenen er hun activiteiten, er is een toneelvereniging (Plankenkoorts), een kunstenaarsvereniging (Het Paulusgilde), sport (o.a. Volleybalvereniging de Weekenders), judo, zumba, yoga, enz.
Vooral door de zelfwerkzaamheid van het bestuur, de leden van vereniging ‘de Paulus’ en de verenigingen die gebruik maken van het gebouw, is het dé ontmoetingsplaats in het dorp voor alle mensen, die daar gebruik van willen maken.

Beheerder Rick de Waal
Om dit alles in goede banen te leiden is een ervaren beheerder aangesteld. Rick de Waal is geboren in Ewijk maar nu woonachtig in Winssen, is 39 jaar jong, getrouwd en vader van 2 kinderen. Hoe ervaren Rick is vertelt zijn Curriculum vitae.rickdewaal300Zijn loopbaan begint op Slot Doddendael in Ewijk. Na met succes een horeca opleiding via de SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca, deze stichting verzorgt de scholing binnen de horecasector) te hebben afgerond, gaat hij aan de slag bij verschillende bedrijven. Hij werkt bij 4 hotels binnen de Bilderberggroep, bij Restaurant de Plasmolense Hof, bij Grand Café Malle Jan (ook in Plasmolen), waar hij bedrijfsleider wordt en daarna bij de Leurse Hof. Na een korte pauze begint hij in december 2012 als de nieuwe beheerder van ‘de Paulus’.
“De binding met het dorp, de diversiteit van een dorpshuis, een ontmoetingscentrum, zoals ‘de Paulus’ is het uitdagende aan deze functie. Iedere vereniging, die gebruikt maakt van de accommodatie, is anders. Om van al die partijen een eenheid te maken is de uitdaging. Mijn werkzaamheden hebben niet alleen maar met het horeca gedeelte te maken, maar zijn juist heel uiteenlopend.”

Het dorpshuis ligt midden in het dorp, tegenover de kerk en de lagere school met een groot plein ervoor. Tel daarbij op het actieve verenigingsleven in Winssen en er zijn voldoende activiteiten, die in een dorpshuis kunnen worden ondergebracht.

Alles draait om ‘samen’

“Heel belangrijk voor het dorpshuis is de gunfactor. Omdat ikzelf in Winssen woon, ken ik heel veel mensen en weet ook veel van wat er gebeurt in het dorp. Ik zoek ook de samenwerking met de andere horeca gelegenheden in het dorp. Samenwerken, samen dingen promoten, is belangrijk, ook voor ‘de Paulus’. Het bevordert de samenhorigheid.”

“De eenheid, samenhorigheid in het dorp is hoog. Kijk ook eens naar het aantal activiteiten dat buiten ‘de Paulus’ om in het dorp wordt georganiseerd. Denk aan de uitzendingen van TV Gelderland, ‘Zomer in Gelderland’  en ‘Een goede buur’, die in het dorp werden opgenomen. Maar ook Waanzinnig Winssen, De molenfeesten en carnaval zijn evenementen, waar bij veel van het initiatief, de creativiteit en het samen dingen opzetten, van de Winssenaren wordt geëist .”

“Er wordt ook een moderne koers gevaren. Er is sinds kort een andere voorzitter. De bestuursleden zijn verantwoordelijk voor een portefeuille, die aan hen is toegewezen. Zelfwerkzaamheid staat hoog in het vaandel. We zitten nu in het proces van het bij elkaar brengen, het samen dingen doen samen met de andere vrijwilligers uit het dorp.”


Open Dag

Op 15 september 2013 wordt een Open Dag gehouden van 10:00 tot 16:00 uur in het dorpshuis. Deze Open Dag is voor alle mensen uit Winssen en omstreken en wordt gegeven door en voor alle verenigingen die gebruik maken van ‘de Paulus’. Er zijn demonstraties, workshops en men kan informatie krijgen over de verenigingen.

“Het begrip ‘zelfwerkzaamheid’ komt juist bij dit evenement tot uiting.
Er zijn werkgroepen opgestart, waarin leden van de vereniging ‘de Paulus’ aan deelnemen. Het bestuur initieert en bewaakt de plannen en de leden realiseren het idee, in dit geval de ‘Open Dag.”

“Veel activiteiten en nog wat aanpassingen aan het gebouw en het interieur zouden mooi zijn en maken het plaatje compleet.”

Het dorpshuis ‘de Paulus’ en zijn beheerder, staan letterlijk en figuurlijk midden in de Winssense gemeenschap en zijn hier zeker niet meer weg te denken.