Britse delegatie legt krans in Beuningen

Vanochtend vroeg heeft een afvaardiging van het Britse leger een krans
gelegd op de plek waar 70 jaar geleden een Britse bommenwerper werd
neergehaald tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarbij kwamen zes mensen om
het leven. Op zaterdag 22 juni 2013 is dit moment herdacht door het punt te
markeren.De British Forces in Duitsland neemt deel aan de 97ste Nijmeegse Vierdaagse en komen langs de locatie waar de bommenwerper neergestort. Burgemeester Carol van Eert hield vanochtend een korte speech, waarna Brigadier Richardson van het Britse leger een krans legde als eerbetoon.

Achtergrond
Op 23 juni 2013 was het precies 70 jaar geleden dat een Engelse bommenwerper op het grondgebied van de gemeente Beuningen neerstortte. Het vliegtuig werd door het Duitse afweergeschut neergehaald. Op de piloot na, die met parachute landde in Hees bij Nijmegen, kwamen alle zes Engelse bemanningsleden om in een enorme vuurzee. Het oorlogsmonument bij de Corneliuskerk in Beuningen omvat de propeller van dit vliegtuig alsmede een beschrijving van de namen van de omgekomen Britse inzittenden. De jaarlijkse dodenherdenking in Beuningen op 4 mei wordt gehouden bij dit monument.

Eight minutes to Beuningen
Inmiddels is er in 2012 door Tim Barlow, wiens oudoom één van de verongelukte militairen was in dat vliegtuig (Jack Osborne, was boordwerktuigkundige op dit vliegtuig), een prachtig boek uitgebracht waarin de laatste ‘Eight Minutes to Beuningen’ worden beschreven en herdacht. Deze Engelsman heeft ook reeds vele jaren de herdenkingen in Beuningen bezocht en bracht steeds meer nabestaanden van de omgekomen militairen mee om de herdenkingen bij te wonen.
www.facebook.com/eightminutestobeuningen

Markering
Samen met de leden van het Herdenkingscomité Beuningen, met in het bijzonder de heer Ab Bruisten (ooggetuige), heeft de gemeente het idee opgevat de feitelijke locatie van het neergestorte vliegtuig in het Beuningse Veld, te markeren.

Video op YouTube door: Beaky Engelen

Meer foto’s op Facebook

n1go5gneuhjlwbl9zpj4krk7c

weah3b10l3lujd4f036wvpqmt

ycw5t5vurd91l8upaq29oror4

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook?
Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.
Liever via Twitter? Volg ons dan via @beuningennieuws
.