Komkommerweetjes

Foto:

“Weet u overigens dat er heel veel te vertellen valt over de komkommer?”
Aan het woord is Hedy Willems uit Ewijk. “Komkommer bevat niet alleen
heel veel vitaminen, mineralen en vezels, maar is ook goed voor de
bloeddruk en het denkvermogen. Het helpt tegen hoofdpijn, geeft
verlichting bij verbranding en is ook nog handig voor huishoudelijke
klusjes in huis.””Zo kun je er prima je schoenen mee poetsen, beslaat je douche-spiegel niet meer en met wat komkommervocht piepen ook je scharnieren niet meer.”

In 2011 heeft Hedy Willems, vrouw van een komkommerteler uit Ewijk, samen met haar dochter een boek gemaakt over de komkommerteelt, afgewisseld met recepten.

Doel van het boek was om het vertrouwen van de consument weer terug te winnen na de imagoschade als gevolg van de EHEC-crisis. Sindsdien is Hedy ik volop bezig geweest met de promotie van de komkommer.

“Juist bij ons is het nu volop komkommertijd. Wij zijn druk bezig met de teeltwisseling en hebben maandag weer nieuwe planten gekregen.” vertelt Hedy. ” In verband met het warme weer zijn we ze dezelfde avond gaan planten.”

“We hebben dit jaar ook voor het eerst in ons bestaan de teeltwisseling verdeeld in 2 gedeelten. Dit om langer in productie te zijn en om het risico van de prijs te spreiden. Het eerste gedeelte hebben we 2 juli gepoot. Dit gewas staat er nu dus 2 weken in. De eerste komkommers zijn al te zien en de eerste bloemen zitten al in het gewas. Heel mooi is te zien hoe groot het verschil zal zijn tussen de nieuwe plant die morgen gepoot wordt en de plant die er nu 2 weken staat. Van deze planten hopen we over een week de eerste komkommers te gaan snijden.”

En Hedy heeft nog meer te vertellen over komkommers. “Nieuw dit jaar zijn de komkommerworkshops. Tijdens deze workshops geven we uitleg over de teelt, krijgen mensen een rondleiding door de kas en gaan we heerlijke komkommergerechten maken. We sluiten af met een proeverij. Ook nieuw dit jaar is de verkoop van twee verschillende streekpakketten. Informatie is te vinden op de website.”

226553

Kunst tussen de komkommers
“Dochter Sharon is geselecteerd als deelnemer voor de Kunstroute Beuningen. Ze geeft hier een extra tintje aan, haalt alles uit de kast en geeft op 20, 21 en 22 september  een unieke fototentoonstelling over haar 5 jaar ervaring met fotografie. De sorteerruimte wordt op een bijzondere manier verweven met de fotocollectie. Kunst tussen de komkommers! De eerste bezichtiging is vrijdagavond vanaf 19.00 uur en de pers is van harte welkom. Toegang is gratis!

Boek Komkommers
Er is nog steeds veel belangstelling voor het boek Komkommers. Zo heeft de redactie van Ik hou van Holland interesse in het boek voor een echt Hollandse prijs in het programma. Verder zijn er nog steeds bestellingen. Vooral in de komkommertijd is het een leuk cadeau.

Boeken zijn inmiddels verkocht in Frankrijk, Duitsland, België, Engeland, Oostenrijk en Nederland.

Voor meer informatie zie www.boekkomkommers.nl.

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook?
Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.
Liever via Twitter? Volg ons dan via @beuningennieuws
.