Aantal geboorten in Beuningen gestegen

Foto:

Dit komt niet overeen met de landelijke tendens. In Beuningen werden in de eerste helft van 2012 nog 102 kinderen geboren tegen 112 in dezelfde periode van 2013. In totaal werden er 220 kinderen geboren vorig jaar.Het CBS meldt dat landelijk gezien tussen juni 2012 en mei 2013 het aantal geboorten juist opnieuw gedaald is, tot 172 duizend.  Dat is 6,4 duizend lager dan in dezelfde periode een jaar eerder en bijna net zo laag als in de eerste helft van de jaren tachtig.

Relatie met de economische crisis
Het laagste aantal sinds 1950 werd in 1983 bereikt met 170 duizend geboorten. Ook in 2011 en 2012 daalde het aantal geboorten. Dit hangt niet samen met een daling van het aantal vruchtbare vrouwen: de omvang van deze  groep is de laatste jaren nagenoeg gelijk gebleven. De afname lijkt samen te hangen met de economische crisis waarin Nederland al enkele jaren verkeert. Deze leidt tot uitstel of afstel van het krijgen van kinderen.

Uitstel of afstel vooral bij jonge vrouwen

De afname van het aantal geboorten is het sterkst bij vrouwen rond de 30 jaar. Relatief is de afname het sterkst bij vrouwen van begin twintig.  Onder vrouwen die achter in de dertig zijn is het aantal geboorten nagenoeg niet afgenomen. Gezien hun leeftijd kunnen ze het krijgen van kinderen niet langer uitstellen.

De afname is sterker voor eerstgeborenen dan voor tweede kinderen. Voor derde kinderen is de afname nog wat sterker dan voor eerstgeborenen.

Bronnen: cbs.nl en de gemeente Beuningen

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook?
Klik HIER en druk op de “Vind ik leuk” knop.
Liever via Twitter? Volg ons via @beuningennieuws
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _