Waarschuwing voor zwemmersjeuk op de Groene Heuvels

Foto:

EWIJK – De provincie Gelderland waarschuwt zwemmers in recreatieplas Groene Heuvels bij Ewijk voor de kans dat ze last kunnen krijgen van zwemmersjeuk. De provincie geeft deze waarschuwing, omdat ze meldingen van klachten over zwemmersjeuk heeft ontvangen. Zwemmers kunnen maatregelen nemen om zo min mogelijk kans te lopen om last van zwemmersjeuk te krijgen.

Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door een parasiet van watervogels. Deze parasiet komt via de uitwerpselen van watervogels in het water terecht. Uit de parasieteitjes komen vervolgens larfjes die in het algemeen slechts enkele uren tot een paar dagen in leven blijven. Deze larfjes gaan op zoek naar watervogels en dringen via de huid of poten naar binnen.

Allergische reactie
Als de larfjes geen watervogel maar een zwemmer tegenkomen, proberen zij de huid van de zwemmer binnen te dringen. De larfjes worden direct door het menselijke afweermechanisme onschadelijk gemaakt. Bij veel mensen ontstaat hierdoor een soort allergische reactie. Dit kan zich bij een eerste contact uiten in lichte jeuk en kleine rode vlekjes. Bij herhaalde blootstelling ontstaan rode vlekjes, die later overgaan in grotere hardere zwellingen van één tot drie centimeter doorsnede. Het jeuken is zeer intens.

Binnen een week verdwijnen de bultjes en de jeuk weer en de huid herstelt zich volkomen. De aandoening is hinderlijk, maar verder onschuldig.

Kans op huidirritatie verminderen
De aanwezigheid van deze parasiet is een normaal natuurlijk verschijnsel. Zwemmers kunnen zelf de kans op huidirritatie met de parasiet verminderen door niet te zwemmen in de buurt van veel waterplanten of riet omdat daar veel larfjes kunnen zitten. Ook is het aan te raden na het zwemmen direct goed af te drogen en droge kleding aan te trekken.

Actuele informatie over de zwemwaterkwaliteit staat op:
www.gelderland.nl/zwemwater
– de teletekstpagina’s van Omroep Gelderland (pagina 390 en verder)
– NOS teletekst pagina 725

Klachten over zwemwater?
Bel het Provincieloket, tel. (026) 359 99 99. (Op werkdagen tot 16:30 uur.)

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook?
Klik HIER en druk op de “Vind ik leuk” knop.
Liever via Twitter? Volg ons via @beuningennieuws
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _