Bijeenkomsten ‘Voorkom vallen!’

GEMEENTE – In de maand oktober vinden er in Beuningen, Ewijk, Winssen en Weurt vier ‘Voorkom Vallen!’ bijeenkomsten plaats. Senioren kunnen zich tijdens deze middagen informeren over de mogelijkheden om vallen te voorkomen. De gemeente Beuningen organiseert deze bijeenkomsten samen met de GGD en diverse partners uit de zorg.Uit onderzoek van de GGD blijkt dat senioren regelmatig vallen. Eénderde van alle 65-plussers is het afgelopen jaar wel eens gevallen. Bij mensen ouder dan 80 jaar is dit percentage 65%. Dat is dus twee keer zoveel. Ongeveer 2% van de “vallers” loopt iets ernstigs op, zoals een botbreuk.

Helaas erkennen ouderen zelf vaak niet het hoge risico dat zij lopen om te vallen. En zijn ze zich nog onbewust van de grote gevolgen van een val zoals verlies van zelfstandigheid en traag hersel bij bijvoorbeeld een heupfractuur.

Bijeenkomsten ‘Voorkom vallen!’
Om inwoners bewust te maken van de risico’s van vallen en vallen te voorkomen vinden er in oktober vier bijeenkomsten plaats. In één uur kunnen inwoners zich laten informeren over het voorkomen van vallen. Daarna kunnen ze valoefeningen doen, een rollator laten keuren, bij een apotheker controleren of ze een vergroot risico hebben op vallen, een woonadvies aanvragen voor een woning en meedoen aan een beweegles.

Aansluitend aan de bijeenkomst is er in elk dorp een valpuntenwandeling. Inwoners maken met de gemeente een wandeling (lopend of met rollator, rolstoel en scootmobiel) door het dorp om plekken met valgevaar op te sporen. Daarbij kan iedereen aangeven welke routes goed begaanbaar zijn en welke minder.

Valpuntenwandeling
Na de bijeenkomsten is er in elk dorp een valpuntenwandeling. Inwoners maken dan samen met de gemeente een wandeling door het dorp om plekken met valgevaar op te sporen. Dat kan lopend of met rollator, rolstoel of scootmobiel. Daarbij kan iedereen aangeven welke routes goed begaanbaar zijn en welke minder. U kunt zich hiervoor tot 1 oktober 2013 aanmelden via [email protected] (o.v.v. valpuntenwandeling) of via telefoonnummer 14 024.
 
Data bijeenkomsten
De bijeenkomsten ‘Voorkom vallen!’ vinden op de volgende data plaats:

  • Winssen, donderdag 3 oktober, De Paulus, 14.00 – 16.00 uur
  • Ewijk, vrijdag 4 oktober, ’t Hart (zaal 3), 14.00 – 16.00 uur
  • Beuningen, maandag 7 oktober, Het Molenhuis, 14.00 – 16.00 uur
  •  Weurt, donderdag 10 oktober, De Kloosterhof, 14.00 – 16.00 uur

En vanaf 16.00 uur in elk dorp een valpuntenwandeling.

Inwoners hoeven zich voor de bijeenkomsten niet aan te melden.
Voor de valpuntenwandeling moeten inwoners zich wel aanmelden via [email protected] (o.v.v. valpuntenwandeling) of via telefoonnummer 14 024.
Dit kan tot 1 oktober 2013.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit
Beuningen – Ewijk – Weurt – Winssen?
c0x5v5wi4wfjjau1ottyvz29c Klik “Vind ik leuk” op Facebook
i4xifolx6ja8i71xk19osm77h of volg ons via Twitter
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _