Verstrikte Konikpaard afgemaakt

Foto:

WEURT – Afgelopen zaterdag is een konikpaard vast komen te zitten in de afrastering op het strand. Het dier raakte dusdanig ernstig gewond dat besloten is het in te laten slapen.Zaterdag kwam bij FREE Nature de melding binnen van een konik die vast zat in het raster bij de Uiterwaarden in Weurt. Nadat de beheerder te plekke kwam bleek het raster te zijn geforceerd waardoor het leek alsof er een opening in zat. Eén van de konikpaarden dacht er doorheen te kunnen en is hier vast komen te zitten.

Koniks en rode geuzen
In de Uiterwaard bij Weurt grazen kuddes koniks en rode geuzen, samen geven zij het landschap vorm. Om de dieren in het gebied te houden staat er een hekwerk. Deze loopt over het waalstrand door tot aan de rivier. Voor het publiek is het gebied vrij toegankelijk en men mag er vrij rondstruinen.

Raster ontzet
De afgelopen periode is al meerdere malen waargenomen dat het raster op het strand wordt ontzet om zo een gemakkelijke wandeling langs de rivier te kunnen maken. Helaas is het hier technisch niet mogelijk een klaphek te plaatsen. Doordat dit deel van het gebied regelmatig overstroomt tijdens hoogwater zou dit klaphek door de kracht van de rivier worden ontzet. Wel is er op het strand een overstap over de draad aanwezig, dichter bij de dijk zijn er klaphekjes.

Overstap
Blijkbaar wordt de overstap dit door sommige passanten als onvoldoende beschouwd. Enkele draden waren naar beneden getrokken en aan elkaar vastgebonden. Zo leek het alsof mens en dier vrij het gebied in en uit konden lopen door over de draad te stappen. Hierin is helaas één van de koniks vast komen te zitten.

Doordat het dier vast zat met één van zijn benen is hij hier dermate hard aan gaan trekken dat er open wonden zijn ontstaan. Na overleg met de veearts is besloten dat vanuit het oogpunt van dierwelzijn en ethiek het het beste was om het dier te laten inslapen.

Het raster is gerepareerd en er is een tweede overstap geplaatst. Mocht u toch iets opmerkelijk waarnemen dan kunt u dit altijd bij Free Nature melden via het algemene noodnummer; 06 – 29 01 57 31

Bron: www.freenature.nl