Rijbewijs in Beuningen wordt goedkoper

Foto:

Met ingang van volgend jaar mogen gemeenten maximaal €38,48 rekenen voor een nieuw rijbewijs. De gemeente Beuningen vraagt in 2013 nog € 43,00 voor de eerste aanvraag. Extra kosten bij een spoedprocedure zijn € 34,10.De ministerraad heeft op voorstel van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu ingestemd met het vaste tarief voor het rijbewijs. Met de invoering van het maximumtarief wordt een einde gemaakt aan de grote verschillen tussen de prijs die gemeenten rekenen voor een nieuw rijbewijs.

Het voorstel voor de benodigde aanpassing van de Wegenverkeerswet ligt bij de Tweede Kamer. Inzet is dat het maximumtarief op 1 januari 2014 van kracht wordt.

Gemeenten staat het nu nog vrij om te bepalen hoeveel ze aan de burgers doorrekenen voor de afhandeling van de aanvraag. De productie van het document zelf is € 9,70. Alles daarboven is wat de gemeente doorrekent naar de burger. Uit onderzoeken is gebleken dat de kosten die gemeenten doorrekenden sterk konden verschillen. Waar het gemiddelde tarief voor een rijbewijs in Nederland enkele jaren terug op €42,31 lag, waren er ook gemeenten die €60 rekenden voor een rijbewijs.

Bron: www.rijksoverheid.nl