Andre van Workum, een artistieke tuinder….

Aan de Kloosterstraat 14 in Beuningen woont Andre van Workum. Een kunstenaar, die al ruim 20 jaren bezig is met het schilderen en portretteren van mensen.Door Leonard Holtzer
Hij is ooit begonnen in de voetsporen van zijn vader in de tuinbouw.
Van productspecialist op het gebied van perkplanten en adviseren hoe je die het beste kunt telen tot de overname van het familiebedrijf in Lent en tenslotte als tuinder aan de Kloosterstraat in Beuningen.

De laatste 15 jaar heeft hij zich verder ontwikkeld als schilder en daar is nu ook nog het beeldhouwen bijgekomen.

Na het weekend van de Kunstroute Beuningen 2013 is dit een goede gelegenheid om nader kennis te maken met Andre van Workum.

“Ik kan best wel een klein beetje tekenen en ik heb cursussen gevolgd, in modeltekenen en portretteren. Ook heb ik de kunst academie gedaan in Utrecht. Dat was elke zaterdag college volgen, naast mijn werk als tuinder.”

“Op de Kunstacademie proberen ze je uit balans te brengen, ik bedoel daarmee, dat ze je leren ‘out of the box’ te denken, niet volgens de normale patronen te tekenen. Dat was wel confronterend, maar ook erg interessant.”

“Een opdracht kan bijvoorbeeld zijn: ‘teken een vaas, maar het mag niet op een vaas lijken….’ of er wordt een muziekstuk aangezet en dan moet je je gevoel daarbij in een 2 of 3 dimensionale tekening uitdrukken.”

Andre is begonnen met het gebruik van Acrylverf. Later is hij verder gegaan met olieverf. Zijn inspiratie haalt hij uit zijn modellen, maar ook krantenartikelen met een foto brengen hem op ideeën. Hij schildert alleen wat hij leuk vindt. Met name mensen met een donkere huidskleur vindt hij fantastisch om op het doek te vereeuwigen.
 
“Bij portretten schilderen moet je je model leren kennen, bestuderen. Een portret maken vanaf een foto is naar mijn mening niet mogelijk. Een foto geeft een tijd opname weer, geeft slecht de uitdrukking weer van dat moment. Als je het gezicht van een model bestudeerd, merk je dat er veel meer facetten in een gezicht bestaan dan de foto toont. Zo vind ik, dat juist mensen met een donkere huid meer expressie in hun gezicht  hebben.”

Een jaar geleden heeft Andre ook het beeldhouwen ontdekt.

dy25fwlbcmeegs49twykbo6dd

“Ik wilde wel weer eens iets anders om mijn creativiteit te uiten. Beeldhouwen leek mij het juiste alternatief. Het is veel fysieker dan schilderen. Je bent met een bijtel en een rasp aan de gang, je gebruikt een grove vijl en schuurpapier. En toch vind ik het eenvoudiger dan schilderen. Bij schilderen kun je ook oneindig veranderingen aanbrengen, bij een steen geldt ‘af is af’.”

De bescheiden kunstenaar exposeert wel eens in de omgeving, maar vind zelf, dat hij zich nog geen eigen stijl heeft aangemeten om overal zijn kunstwerken te laten zien.

Na 20 jaar schilderen is er een grote verzameling schilderijen opgebouwd. Wegens ruimtegebrek is Andre nu genoodzaakt om een aantal van zijn werken te verkopen. Afgelopen weekend is er begonnen met de verkoop van de doeken en ook aankomend weekend worden de kunstwerken te koop aangeboden.

Als je nieuwsgierig bent geworden naar het werk van Andre, bezoek dan aankomend weekend (28 en 29 september 2013) de verkoop van de schilderijen aan de Kloosterstraat 14 in Beuningen.

ak5dhpqzuvr2c5iryzd99urxe

yk287feauh1n97psbq6e8mmmv

s9v6bb9aupu285hwq92er0y53

nlqxu9v8qw6ni9iw2iajynpv5

bfw0pvnvb48az9tsh0tfjubr7