Wolters Kaas Noten en Delicatessen, kaas op zijn best….

Heeft u zich wel eens de kaas van het brood laten eten? Karin en Leo Wolters zeker niet. Al 10 jaar verkopen zij in hun winkel aan het Thorbeckeplein 17 in Beuningen met succes kaas, noten en delicatessen.Van huis uit gewend om te ondernemen en met heel veel ervaring in de kaas is de beslissing genomen om zelf een winkel te starten. De hele familie, inclusief de kinderen stonden achter dit idee en dus werd een pand geopend in Beuningen.

Omdat het pand van 117 m2 te groot bleek, is 6 jaar geleden het pand betrokken aan het Thorbeckeplein 17 en is de winkel Wolters Kaas Noten en Delicatessen inmiddels een begrip in Beuningen.

In een gesprek met Karin Wolters raak je over kaas niet uitgepraat.

hquhpx2zrs1j1eilj03q7ymyn

“Kaas wordt gemaakt van melk. Na toevoeging van stremsel en zuursel aan de melk gaan de eiwitten samenklonteren, waarbij het vet en vocht ingesloten wordt. Stremsel komt uit de maag van een koe. De witte wrongel wordt in een vat verpakt, die het vocht kan doorlaten. Met een kaaspers wordt er nog een keer zo veel mogelijk vocht uit geperst. Vervolgens wordt de wrongel in zout water gedompeld (pekelbad) waarna je de kaas laat rijpen. Hoe langer de kaas rijpt, des te meer smaak krijgt de kaas.”

“De leeftijd van de kaas bepaalt de smaak. 6 weken gerijpte kaas noemen we ’jonge kaas’, kaas van 12 maanden is ‘oude kaas’. Onder de juiste omstandigheden kun je een kaas heel lang bewaren. Wij hebben zelfs een kaas van 10 jaar oud.”

“Het verschil in gewicht tussen een oude en een jonge kaas kan wel 4 kg zijn. Dat komt, omdat een jonge kaas veel vocht bevat en weinig vet. Oude kaas bevat minder vocht waardoor deze in verhouding vetter wordt. Hoe zwaarder de kaas is, hoe lekkerder en romiger hij van smaak is.”

“Een leuk verhaal is de ontdekking van kaas. Het verhaal gaat dat kaas bij toeval is ontdekt door nomaden. Melk werd in die tijd bewaard in koeienmagen. De melk werd voortdurend heen en weer geschud tijdens een nomadentocht. Door het schudden veranderde het stremsel in de maag de melk in een vast deel (de kaas) en een vloeibaar deel.”

“Er bestaan zoveel soorten kaas maar, heeft iemand een speciale wens, dan kunnen wij in 9 van de 10 keer aan die vraag voldoen.”

En dan hebben we het nog niet gehad over de buitenlandse kaas, zoals bijvoorbeeld de Brie, de Blauwaderkaas of de Rode korstkaas. Bij Brie wordt er een schimmelnevel over de kaas gespoten, die een zachte dons-laag over de kaas legt. Bij blauwkaas wordt er een soort penicillium door de kaas gespoten. Deze kaas noemt men ook wel blauwader-kaas.

Het succes en de kennis over kaas komt niet zomaar aanwaaien. Karin volgt workshops, beurzen en gaat regelmatig naar een leverancier die de vers-markt Rungis in Parijs bezoekt. Daar worden de kazen geproefd, die door Wolters worden ingekocht. Verder wordt de Vakbeurs Foodspecialiteiten 2013 in Houten bezocht en doen ze mee aan de kaaskeuring. Uit 10 stukken kaas moet de soort, de leeftijd, het vet percentage, de smaak afwijking, enzovoorts worden bepaald.

“Je begint met te bepalen wat de jongste kaas is, want die heeft de minste smaak. Van de oudere kazen blijft de smaak langer hangen. Er doen rond de 500 mensen aan mee, de uitslag is in oktober en je wint de gouden, zilveren of bronzen kaasboor en de titel voor een jaar.”

Ook voldoet Wolters aan de strenge HACCP normen. De hygiëne, de kwaliteit wordt streng bewaakt en gecontroleerd en er wordt een certificaat uitgegeven wanneer een winkel aan de eisen voldoet. Wolters is natuurlijk ook in het bezit van dit certificaat.

Het assortiment van Wolters bevat naast kaas ook noten en delicatessen.

slb6sgmnkzevoozt09ahh8ozv

“De noten worden in de winkel gebrand. Je let erop dat de noten niet te bruin of te zout worden gebrand. Tijdens de Nazomerdagen in Beuningen hebben we pinda’s met Italiaanse kruiden gebrand omdat het thema Italië was. Ook hier kunnen we allerlei smaken maken.”

“Verder maken we kaasplankjes, relatiegeschenken en kerstpakketten. We kunnen de wens van de klant hierin verwerken. Ook kan er witte en/of rode wijn of rosé in het pakket worden opgenomen. We leveren aan bedrijven en particulieren.”

zkmevx49xewpldowzx40p7lq0

Heeft u na het lezen van dit artikel trek gekregen, laat u dan net als Karin en Leo Wolters zeker niet de kaas van het brood eten en bezoek de winkel van Wolters Kaas Noten en Delicatessen aan het Thorbeckeplein 17 in Beuningen.
De winkel is geopend op de dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag.

al9pkvrtuonyy3e56ri0w235k