A50 titel grootste fileknelpunt kwijt

Foto:

EWIJK – De A50 tussen de Waalbrug en Ewijk is niet langer het grootste fileknelpunt op de Nederlandse wegen. De A20 tussen Crooswijk en knooppunt Terbregseplein heeft de eerste plaats in de filetoptien opgeeist. Dat blijkt uit een rapport dat minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) donderdag naar de Kamer heeft gestuurd.Files nemen overal af
De filezwaarte, de lengte keer de duur van een file, op de A20 daalde in het afgelopen jaar wel maar, het blijft daar nog wel het vaakst vastlopen. Op de A50 profiteren weggebruikers van de nieuwe brug met drie rijstroken in beide richtingen, waardoor de filezwaarte daar nog verder daalde. Ook op andere trajecten in de top tien daalde het aantal files.

Minder files bij evenveel km’s
In totaal nam de filezwaarte sinds mei af met 3,6 procent, zonder dat er minder werd gereden. De ANWB meldde eerder deze maand al dat dat percentage op de Nederlandse wegen nog nooit zo laag is geweest.

Op jaarbasis wordt op de Nederlandse wegen zo’n 64,4 miljard kilometer gereden. Gezamenlijk verliezen weggebruikers per jaar zo’n 41,9 miljoen uur in de file.

Bron: Novum