Inbrekers slaan juist nu hun slag

Foto:

De ervaring leert dat ieder jaar in de donkere herfst- en wintermaanden
de kans op woninginbraken toeneemt. We geven u de meestvoorkomende
inbraaktrucs met preventietips.Deur of raam intrappen
Inbrekers kunnen een deur of raam (gedeeltelijk) intrappen om een woning binnen te komen. Het is lastig om dit soort inbraken te voorkomen.

Tip: Verstevig de deur met een extra slot op kniehoogte, of plaats een stevigere deur. Houd waardevolle spullen uit het zicht.

Cilinder afbreken
Inbrekers kunnen met een tang de cilinder van het deurslot afbreken en eruit trekken. Zonder cilinder is de deur zó te openen. Deze manier van inbreken wordt de ‘Bulgaarse methode’ genoemd.

Tip: Installeer goedgekeurde sloten met bijbehorend bouwbeslag in uw deuren en ramen en gebruik deze consequent.

‘Hengelen’ via brievenbus
Inbrekers kunnen het deurslot opentrekken via de brievenbus. Als de voordeur niet op slot zit kan een inbreker, met behulp van bijvoorbeeld een kleerhangertje, de slothaak open trekken.

Tip: Draai de deur altijd op slot en haal de sleutel eruit. Plaats eventueel een kap over uw brievenbus.

Gaatje boren onder slot
Inbrekers kunnen een gaatje boren onder het slot van een deur of raam en zo met een ijzerdraad de sleutel omdraaien en/of de raamsluiting openen.

Tip: Haal altijd de sleutel uit het slot van uw raam of deur en berg deze goed op.

Babbeltruc
Inbrekers kunnen aanbellen met een smoesje en zo uw huis binnenkomen. Dit heet een babbeltruc. Babbeltrucs worden door zowel keurig uitziende als juist zielig uitziende personen gepleegd. Wees gezond wantrouwig aan de deur!

Tip: Vraag onbekende bezoekers altijd naar een identiteitsbewijs. Doe nooit zomaar open voor onbekenden. Eventueel kunt u een spionnetje (kijkgaatje) in de deur laten maken of een kierstandhouder monteren. Handel zoveel mogelijk bij de deur af en vraag onbekenden niet zomaar binnen.

Insluipen
Inbrekers kunnen binnenkomen via een openstaand raam of een deur die niet op slot was.

Tip: Doe ramen en deuren altijd dicht en op slot, ook als u bijvoorbeeld naar boven gaat of in de tuin zit. Laat de sleutels niet in de sloten zitten. Plaats eventueel kierstandhouders als u ramen open wilt laten staan.

Flipperen om deur te openen
Inbrekers kunnen met een (bank)pasje tussen de deur en het kozijn het slot – de ‘dagschoot’ – indrukken en openen. Deze manier van inbreken wordt flipperen genoemd.

Tip: om dit bij uw woning te voorkomen kunt u het beste altijd de deur op slot draaien en de sleutel eruit halen. Ook kunt u een anti-inbraakstrip op ramen en deuren monteren.

Cilinder uittrekken
Sommige inbrekers maken gebruik van zelfgemaakt of professioneel gereedschap uit de slot- en sleutelbranche. Met dit gereedschap trekken ze de cilinder rechtstandig uit het slot.

Tip: Monteer cilinders die tegen dit zogenaamde ‘kerntrekken’bestand zijn. Ook bestaat er beslag dat tegen kerntrekken is beveiligd.

Overige tips om een inbraak te voorkomen
• Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan.
• Op uw mobiele apparaten kunt u track&trace-software installeren zodat u op afstand uw apparaten kunt lokaliseren.
• Registreer en fotografeer uw kostbare bezittingen, bijvoorbeeld via het kostbaarhedenregistratieformulier van Politiekeurmerk of gebruik de app van www.stopheling.nl
• Zorg voor voldoende verlichting om uw woning.
• Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken naar binnen te klimmen.
• Breng als u op vakantie gaat uw buren op de hoogte, zij kunnen een oogje in het zeil houden en ervoor zorgen dat uw woning er‘bewoond’ uitziet.
• Ziet u een verdacht persoon in uw straat? Aarzel niet en bel 112!