Beuningse buiken langs de meetlat

Foto:

Maar liefst 46,8% van de volwassenen in de gemeente Beuningen heeft
matig tot ernstig overgewicht. Dit blijkt uit de volwassenen- en
ouderenmonitor (GGD, 2012). De huisartsen willen mensen bewust maken van
de gevaren van overgewicht, daarom ontvangt iedereen tussen 20 – 55
jaar binnenkort een buikmeetlintje in de brievenbus.Waarom een buikmeetlintje?
Uit onderzoek blijkt dat het vet rond de buik de grootste gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Hoe groter de omtrek, hoe groter de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en gewrichtsproblemen. Vrouwen hebben een verhoogd risico vanaf een buikomtrek van 88 cm, mannen vanaf 102 cm.

Voorkomen is beter dan genezen
Om hart- en vaatziekten, diabetes en gewrichtsaandoeningen buiten de deur te houden, is het verstandig om regelmatig te bewegen en gezonder te eten. Uit de eerdergenoemde volwassenen- en ouderenmonitor blijkt dat ongeveer 40% van de mensen met overgewicht graag hulp wil. Daarom zijn de verschillende zorgaanbieders in de gemeente Beuningen gestart met de Fitkuur.

Fitkuur
Deelnemers aan de Fitkuur worden gedurende een jaar begeleid door hun huisarts, een leefstijladviseur, diëtist, fysiotherapeut en gedragskundige. Zij kijken samen met u hoe een gezondere en actievere leefstijl op een plezierige manier ingepast kan worden in uw dagelijks leven. Uw huisarts verwijst u door. De kosten voor de Fitkuur in 2013 zijn maximaal € 120,-. Afhankelijk van de zorgverzekeraar en polis wordt hiervan een gedeelte vergoed. Het is nooit te laat om te starten met gezond eten en bewegen!