Een brug te laag….

Nu het nieuwe deel van de Tacitus brug in gebruik is genomen, is Rijkswaterstaat begonnen met het renoveren van de oude brug over de Waal met als doel de levensduur van de brug met 30 jaar te verlengen.Feitjes
Nog even een aantal feitjes op een rij.
De oude brug, die in 1976 in gebruik is genomen, is een stalen tuibrug met een hoofdoverspanning van 270 m. De brug is 1055 m lang, heeft 10 overspanningen, is ca. 37 m breed en heeft een oppervlak van ca. 39.000 m2.

Aanleiding
De aanleiding voor de renovatie is, dat door de grote toename van het zware vrachtverkeer de brug, waar dat nodig is, moet worden hersteld en versterkt. De tuien van de oude brug moeten worden vervangen en het wegdek wordt ongeveer één meter omhoog gebracht (opgevijzeld).

In november van 2012 is gestart met het versterken van de zogenaamde brugkoker onder het wegdek. Sinds mei 2013 wordt het verkeer richting Apeldoorn omgeleid over het nieuwe deel van de brug. Afgelopen zomer is het oude asfalt verwijderd.

Opvijzelen
Inmiddels is gestart met het opvijzelen van de brug.
Het opvijzelen is nodig, omdat de brug door het aanbrengen van een nieuw en zwaarder wegdek, dat o.a. bestaat uit 7,5 centimeter gewapend hogesterktebeton, zal gaan doorhangen. Schepen met vier verdiepingen containers aan boord moeten immers ook onder de brug door kunnen varen. De doorvaarhoogte moet worden gegarandeerd.

Op de twee landhoofden (bij de dijken) en de negen pijlers in de uiterwaarden worden hydraulische vijzels geplaatst tussen de pijler en de brug.

wubuhspqya5955cgwzd14icpi

De vijzels duwen de brug omhoog. Bij de beide landhoofden is dat vijf centimeter. Bij de pijlers in de rivier is dat tot één meter. Als het vijzelen klaar is, worden de vijzels vervangen door even hoge permanente opleggers.

jzsxuzmmie6ofnmhf4ak8gkfm

Tuien
De tuien worden vervangen door nieuwe en dikkere tuien, omdat de brug zwaarder wordt door het gewicht van het nieuwe wegdek en van de stalen versterkingen in de brugkoker.
Het gaat in totaal om vier tuien: twee kleine en twee grote.
De eerste tui wordt waarschijnlijk eind januari 2014 vervangen.

Rijkswaterstaat:
“Het vervangen van de tuien aan de bestaande brug is een unieke en spectaculaire operatie die in Europa nog niet eerder vertoond is en wereldwijd nog maar een paar keer.”

Afronding 2015
Nadat ook de twee pylonen zijn versterkt en de brug is geasfalteerd is de planning dat in het derde kwartaal van 2015 de brug opengesteld wordt voor het verkeer.
Dan is het project afgerond en heeft de Tacitus brug de gewenste 2×4 rijbanen.

Klik hier om een filmpje van Rijkswaterstap over de werkzaamheden aan de brug te zien
Wilt u nog meer foto’s zien kijk dan ook op de site van Wim Piels www.wimpiels.nl

Gerelateerd(e) bericht(en)
31-10-2013 Oude brug bij Ewijk gaat 1 meter omhoog

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit
Beuningen – Ewijk – Weurt – Winssen?
c0x5v5wi4wfjjau1ottyvz29c Klik “Vind ik leuk” op Facebook
i4xifolx6ja8i71xk19osm77h of volg ons via Twitter
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _