Brieven aan de burgemeester

‘Ik wist dat het wel eens voorkwam, koeien die het water kiezen, maar niet bij ons’, schrijft Willem Claassen in het verhaal met de titel van het boek ‘De koe die de Waal overzwom’. ‘Een jonge koe raakte in paniek, stapte het water in en begon als  een gek te zwemmen’, vervolgt Willem.Door redactie:

Willem Claassen, opgegroeid op een boerderij in Beuningen, vertelt in het boek over zijn jeugd en het boerenleven. Het boek is niet dik en je leest het met gemak, herkenning en plezier in een avondje weg.

Het mooiste plekje van Beuningen
Ik heb een zoon en dochter, allebei net twintigers, die vanaf hun derde en vierde jaar hier in Beuningen opgegroeid zijn. Eén verhaal heb ik ze afzonderlijk voorgelezen omdat ik wist dat ook zij hier herinneringen bij hebben. Bij ‘Krib’, verhalend over ‘het mooiste plekje van Beuningen’, maakte mijn zoon bij de passage dat ‘een groep jongens hard en vals, idiote liedjes zongen op het strandje aan de Waal’, gniffelend de opmerking ‘ja, stoned dus’. Dat was geloof ik niet de herkenning die ik verwachtte toen ik ging voorlezen, maar hij vond het wel een leuk verhaal en dat klopte weer wel met mijn verwachting.

Waarom de koe de Waal over zwom?
Toen ik mijn dochter hetzelfde verhaal wilde voorlezen vroeg ze als eerste bij de titel van het boek al: “Waarom deed ie dat, de Waal over zwemmen?” Beduusd vanwege de vraag, ik zag het alleen maar als een titel, heb ik het verhaal van de koe opgezocht en als eerste voorgelezen. We kwamen er snel achter dat deze actie van de jonge koe, een gevalletje van paniek betrof. Bij de zwemmende koe kreeg ik zojuist de beelden voor me van de Melkunie koe op badslippers en ging op youtube op zoek. De melkuniekoe op badslippers heb ik niet gevonden maar wel een filmpje uit 2010 waar het fenomeen van zwemmende koeien aan bod komt. Men vindt het kennelijk toch een vreemde gewaarwording.

Brieven aan de burgemeester
Willem heeft als kind ook regelmatig brieven aan de burgemeester geschreven. Hij wilde later ook burgemeester van Beuningen worden maar kon niet vermoeden dat Beuningen op dat moment een burgemeester had die bij zijn aftreden in 2012, de boeken in zou gaan als de langstzittende burgemeester van Nederland. Burgemeester Zijlmans beantwoordde de brieven van Willem en een daarvan is ook in het boek opgenomen. Zo gaat het boek niet alleen over koeien maar ook over Beuningen.

Afgelopen zaterdag hield Willem Claassen een boeksigneersessie en presentatie bij de Bruna. Ook de huidige burgemeester, Carol van Eert kwam even langs.
a5ac8rhtys4m0zq5eiorff2f8

Willem Claassen draagt voor bij de Bruna
twvehgpu91jkferad21xca3nt

Sinterklaas is net vertrokken maar onder de kerstboom in Beuningse woonkamers zal het boek niet misstaan. De beschrijvingen van lokale situaties maken dat het boek een speciale vorm van verbeelding oproept. Als je in Beuningen/Weurt woont, dan is je verbeelding niet geheel vrij voor eigen fantasie, omdat je het beschrevene juist herkent en je eigen ervaring ernaast plaatst. Een boek met hier en daar plaats voor een meewarige glimlach…..

r97rqrlrpr3ornwyi54t7naen

Willem ClaassenDe koe die de Waal over zwom
Literair Productiehuis Wintertuin | ISBN 978 90 79571 26 0 | verkoopprijs € 15,- | 120 pag.
Meer info: www.modderenlijm.nl.

vr2tjhxk3eeohbxynwwfenw06