Aantal vroegtijdige schoolverlaters lager

Het aantal v.s.v.-ers is in Beuningen (52) is  afgenomen ten opzichte van vorig jaar van 2,8% naar 2,2%. Het landelijk percentage is 2,75%, het regionaal percentage is 3,3%.De leerplicht is wettelijk  bepaald. De gemeente heeft een centrale (wettelijke) rol in het toezicht op de naleving van deze wet.

Leerplicht
Een kind is volledig leerplichtig vanaf vijf jaar tot aan het einde van het schooljaar waarin hij of zij 16 jaar wordt.

Kwalificatieplicht
Aansluitend op de volledige leerplicht volgt de kwalificatieplicht. Dit loopt door tot de leerling 18 jaar wordt of stopt wanneer de leerling een startkwalificatie heeft. Een startkwalificatie is een HAVO- off VWO-diploma, of een diploma op MBO-2 niveau.

Het RMC
Jongeren van 18 tot 23 jaar, die nog geen startkwalificatie hebben, vallen onder het Regionale Meld en Coördinatiefunctie (RMC). Het RMC-trajectbureau helpt jongeren die dreigen te stoppen met hun opleiding en met het zoeken naar een vervolgopleiding. Mocht teruggaan naar school geen optie zijn, dan wordt gezocht naar een leerwerkbaan. Het RMC-trajecbureau doet dat in samenwerking  met het Regionaal Jongerenloket.

Minder vroegtijdige schoolverlaters
Het aantal dossiers van het RMC-trajectbureau is verdubbeld (van 33 naar 67) en bij het Regionaal Jongerenloket is het aantal gestegen van 82 naar 104. Beide instanties geven aan dat de meeste leerlingen terug gaan naar school. Dit resulteert in een lager aantal schoolverlaters.

Onderwijsraad wil extra route voor uitvallers
Voor voortijdig schoolverlaters moet er een andere manier komen om toch voorbereid te zijn op de arbeidsmarkt. Ook moet een zogenoemde startkwalificatie op een flexibeler manier zijn te verkrijgen. Dat stelt de Onderwijsraad in een advies dat donderdag is aangeboden aan staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD).

Jaarlijks verlaten ongeveer 36 duizend jongeren hun school zonder startkwalificatie, m.a.w. met minimaal een diploma op mbo 2-niveau. De Onderwijsraad denkt dat deze groep voortijdige schoolverlaters de komende tijd gaat groeien en adviseert daarom met alternatieven te komen. Lees het hele bericht ‘Onderwijsraad wil extra route voor uitvallers‘ op nieuws.nl.

Bronnen: Jaarverslag leerplicht 2012-2103 van de gemeente Beuningen en Novum

Cookieinstellingen