Column: Uw zoon of dochter ook in de zuipexpres naar België?

Foto:

‘Ondernemers’ in Sint Oedenrode hebben een idee. Na 1 januari jongeren vanuit Nederland te vervoeren. Zij die tussen de 16 en 18 jaar zijn, mogen in Nederland geen alcohol meer kopen. De simpele oplossing is geboren: zuipen in België waar het vanaf 16 nog wel mag. Naast het feit dat hier maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) ver te zoeken is, is het verwerpelijk dat ondernemers op deze onverantwoorde manier jongeren verpesten.Door Pim van Teffelen

Nu weet ik wel dat jongeren tussen de 16 en 18 geen druppel alcohol minder gaan drinken, maar dit is een ronduit slecht idee. Net als de wet zelf. Alsof een verbod om het te kopen het drinkgedrag van jongeren verandert. Hoe onverantwoord kun je als politiek bezig zijn. Niet voor niets is de term symboolpolitiek hier vaak gevallen.

Hoe je het ook wendt of keert, ouders zijn in de eerste plaats verantwoordelijk voor het drinkgedrag van hun kroost. Zelf heb ik geprobeerd bij mijn jongens alle zeilen bij te zetten en ik moet u eerlijk bekennen, het is me niet altijd gelukt. Wim Sonneveld heeft ooit in een van zijn conferences de term “een opvoeder is een stakker die in het duister tast” gebruikt. Ik was er ook zo eentje. Maar mensen, niets doen is geen optie.

Ook de horeca, verenigingen en instellingen hebben een verantwoordelijkheid. Niet minder de burgemeester die “ik zal handhaven” hoog in het vaandel heeft staan gelukkig. Maar hij is het sluitstuk van ‘wie niet horen wil, moet maar voelen’. Het is een maatschappelijk probleem waar we met z’n allen voor staan. Geen gemakkelijke. Maar beschouw het als een uitdaging en kans en neem het probleem serieus, dan komen we een heel eind.

Pim van Teffelen
Raadslid, CDA Beuningen
December 2013