Glühwein en rode neuzen

December is alweer een ruime week onderweg. Mocht je dit nog niet gemerkt hebben aan die oude gek met dat een wit paard die over de daken struint, dan heb je het wel gemerkt aan de wildgroei van kerstmarkten op dit moment.Door Thomas Luttikhold

Heerlijk al die standjes, de één nog meer troep dan de andere. Het plaatselijke koor zingt met ‘kou op de stembanden’ de welbekende kerstliedjes en de geur van ingekookte glühwein bedwelmt het ganse plein. Zelf haal je constant je neus op, omdat zo’n groene loopse rakker telkens uit je steeds roder wordende dop wilt ontsnappen. Zeg nu zelf, enig toch?

Rode neuzen
De rode neus is een trend ingezet door het rendier Rudolf. Je weet wel dat rendier van de Kerstman, die wereldberoemd is door zijn gloeiende rode neus. Waarschijnlijk was die arme Rudolf gewoon ontzettend verkouden, net zoals geheel Nederland nu is. Het spotten van rode neuzen op de kerstmarkt is geen moeilijke zoektocht. En nee, hiermee bedoel ik niet Rudolf. We slenteren massaal al snotterend en bibberend langs de kraampjes en de kerstkoren.
 
Glühwein
Wellicht is dat juist de reden waarom glühwein het zo goed doet in deze tijd van het jaar. Een kopje warme drank in de kou is nooit verkeerd. Tevens zijn wij met z’n allen zo verkouden, dat we niet kunnen ruiken hoe penetrant deze vieze bocht eigenlijk ruikt. Het grappige is dat Glühwein in essentie al bocht is. Het waren namelijk de Romeinen die vieze rode wijn wat extra smaak gaven, zodat het te hachelen was. Een ‘heerlijke’ traditie die sinds het begin van de 19de eeuw nauw verbonden is aan de tijd rondom kerstmis.
 
Tradities
Toch betrap ik mij er jaarlijks weer op dat ik meedoe aan de traditie. Ik neurie mee met ‘jinge bells’, dat het plaatselijke koor al voor de derde keer vandaag inzet. Ik loop te bibberen met een knalrode loopneus langs dezelfde prullaria als vorig jaar en ik treed wederom in de voetsporen van de Romeinen door een glaasje glühwein naar binnen te nippen. December is weer begonnen. Heerlijk die tradities.

thomasluttikhold.nl
facebookklein www.facebook.com/WasteWatchersNL

Cookieinstellingen