Column: Een traditioneel kerstpakket

Kerst staat bol van de tradities. De kerstboom, de kerststal, kerststol
en zo ook het kerstpakket. Elk zichzelf respecterend bedrijf geeft zijn
werknemers een kerstpakket. Een ‘grapje’ dat gemiddeld tussen de 35 en
40 euro kost[1].Door Thomas Luttikhold

Het is allang niet meer de vraag óf je als werknemer een kerstpakket krijgt. De grote vraag is: wat zit erin? Een echte breinbreker voor werkgevers, want een verkeerde productkeuze leidt niet alleen tot tumult op de werkvloer, maar ook voor een enkeltje voorraadkast voor het product. We vinden daar allemaal wel eens iets terug van het kerstpakket van vorig jaar… of het jaar daarvoor.
 
19de eeuwse traditie
 De traditie van het kerspakket vindt zijn oorsprong in de 19de eeuw. Het waren de ambachtslieden die op 1ste kerstdag de altijd drukke boeren een bezoekje brachten en een presentje meenamen. De boer gaf op zijn beurt zijn knechten op 2de kerstdag vrij en iets lekkers. Het meest geliefd in die tijd was: bloedworst, appels met spijs of balkenbrij. Culinaire hoogstandjes, die zeker niet dagelijks op het menu stonden. Een groter blijk van waardering kon je als knecht dan ook niet krijgen en dat was het hele jaar hard werken meer dan waard.

Bloedworst en balkenbrij
Er zullen weinig werkgevers zijn die hun personeel een mooie bloedworst of een goed stuk balkenbrij geven. De kritiek op de werkvloer zal niet mals zijn. Het is niet meer aan de werkgever om de kerst speciaal te maken, dat doen we namelijk lekker zelf. Een mooie bloedworst is hedendaags zo goedkoop, dat wil je niet cadeau krijgen. Een extravagante vorm van verwendheid die werkgevers dwingt om kerstpakketten zo neutraal mogelijk te houden. Het liefst met een waarde rond de €40. Immers, hoe hoger de prijs, hoe meer waardering. Niet waar?
 
21ste eeuwse traditie
Het kerstpakket waarmee iedereen tevreden is, moet nog uitgevonden worden. Tot die tijd zullen veel producten, zoals de bloedworst en de balkenbrij, elk jaar weer een weg vinden naar onze voorraadkast. Onze eigen 21ste eeuwse kersttraditie. Terwijl een beetje creativiteit deze producten uit de vergetelheid kan halen. Combineer er lustig op los en maak van alle flops van voorgaande jaren een unieke en onvergetelijke maaltijd. Kijk, een nieuwe kersttraditie waar we wel trots op kunnen zijn!

Bezoek thomasluttikhold.nl/een traditioneel kerstpakket om de links te volgen.

Cookieinstellingen