Overgangsperiode alcoholbeleid tijdens Oudejaarsnacht 

Foto:

Burgemeester van Eert liet tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering weten dat jongeren niet bestookt zullen worden met controles volgens de nieuwe regelgeving rondom het alcoholbeleid.Volgens de nieuwe regels die op 1 januari 2014 ingaan, mogen jongeren vanaf 18 jaar alcohol gebruiken. Die leeftijd is tot die datum nog 16 jaar. In de praktijk betekent dit dat iemand van bijvoorbeeld 17 tot middernacht nog alcohol in het openbaar mag gebruiken en daarna strafbaar is.

“De taak van de gemeente ligt op de controle op verkoop van alcohol aan jongeren en het, in het openbaar, bij zich hebben van alcohol door jongeren onder de 18 jaar”, zegt Van Eert. “Doel is het alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan maar de uiteindelijke verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de jongeren en de ouders. We zullen geen heksenjacht openen tijdens oudejaarsnacht maar het beleid wordt verder wel toegepast.”

Boete voor alcoholbezit alcohol onder 18 jaar
Jongeren lopen het risico op een taakstraf of een boete als ze met drank worden betrapt op een openbare plek (zoals de kroeg of op straat). Vanaf 1 januari 2014 is deze boete € 45 voor jongeren tussen de 12 en 16 jaar. Voor jongeren van 16 of 17 jaar is de boete € 90.

Boete voor supermarkten
Supermarkten of horecagelegenheden die alcohol verstrekken aan jongeren onder de 18 jaar kunnen ook een boete krijgen. Deze boete bedraagt € 1360. Verkopen supermarkten, slijterijen of horecagelegenheden vaker alcohol aan jongeren zonder de leeftijd vast te stellen? Dan kan de burgemeester een vergunning schorsen. Of een supermarkt tijdelijk (maximaal 12 weken) verbieden alcohol te verkopen, als 3 keer binnen 1 jaar alcohol aan jongeren is verkocht, zonder de leeftijd vast te stellen.

Gerelateerd(e) bericht(en)
19-12-2013 Column: Uw zoon of dochter ook in de zuipexpres naar België?
26-10-2013 Beuningen legt regels nieuwe Drank- en Horecawet vast
12-03-2013 Afgelopen met ‘drinken om dronken te worden’