Wout wilt het verschil maken

Foto:

EWIJK – Met veel enthousiasme vertelt Wout Verwoerd over hoe 13 jaar geleden een leiderschapsprogramma, met als opdracht ‘om iets goeds’ te doen, geleid heeft tot de huidige stichting FunCare4Kids.Door: Leonard Holzer

Het motief van deze Ewijkenaar is net zo moeilijk als makkelijk te verklaren.
Moeilijk, omdat Wout een technische achtergrond heeft (TU), waar deadlines en presteren normaal zijn en er geen plaats lijkt voor maatschappelijke betrokken initiatieven.
Makkelijk, omdat hij met de jaren steeds meer in mensen geïnteresseerd raakt en hij er van overtuigd is dat hij ‘het verschil kan maken’.

Onbezorgd
“Deze jonge mantelzorgers verdienen het om voor één dag weer kind te zijn. Bij deze kinderen van 12 tot 16 jaar is de druk heel hoog. Zij doen het huishouden, passen op hun broertjes of zusjes en zijn vroeg volwassen. Wat is er dan mooier om hen samen met hun ‘collegaatjes’ een dag lang een klein deel van hun jeugd terug te geven? Eén dag waarop zij onbezorgd kunnen genieten en plezier maken. Eén dag waarin we het verschil kunnen maken voor deze kinderen.”

De nieuwe regels in de huidige participatiemaatschappij waarin je zonder hulp van de overheid, verantwoordelijk wordt voor je eigen leven, maakt het er niet makkelijker op voor deze kinderen. “Ik vind persoonlijk de bezuinigingen op de zorg zeer kwalijk. Door de nieuwe regels komen er steeds meer taken bij de mantelzorger te liggen. Ook deze jonge mantelzorgers worden straks de dupe.”

Er hebben zich al ruim 1300 kinderen ingeschreven bij de stichting FunCare4Kids om in aanmerking te komen voor een Fundag, maar er zijn er meer dan 100.000 die feitelijk in aanmerking komen!

Fundag
“Er moet nog veel werk worden verzet en daarvoor is veel geld nodig. Daarom vorm ik samen met Rob Koster uit Tilburg, het Team Go MAD. We rijden de ScanCoveryTrial 2014 om aandacht te vestigen op de stichting FunCare4Kids en proberen daarmee ook minstens € 20.000 bij elkaar te krijgen voor de stichting. Met dat geld kunnen we in 2014 weer 300 jonge mantelzorgers onbezorgd laten genieten van een Scandinavische Fundag, die door de stichting wordt georganiseerd. Dat aantal is natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat.”

go-mad-auto

Brandstof om thuis te komen
“Voor de Fundagen zelf kan men ook in natura een bijdrage leveren. We zoeken vrijwilligers voor deze dagen, maar ook ideeën om de Fundag op een Scandinavische wijze in te vullen. We zijn ook op zoek naar materialen. Denk bijvoorbeeld aan sleeën op wielen met slede honden, levende rendieren, Scandinavische maaltijden en noem maar op.”

“Tot afgelopen zaterdag hadden we al het grootste deel van 2.500 benodigde liters gedoneerd gekregen maar voor de laatste kilometers naar huis hadden we nog 300 liter nodig. Na een interview bij WebFM kwam ik in gesprek met de eigenaar van enkele benzinestations. Hij was daar ook voor een radio-interview en bood mij spontaan de laatste liters aan. Ik ben ontzettend blij dat dat stukje geregeld is en dat we ook weer thuis kunnen komen. Dit is een mooi voorbeeld van alle spontane hulp die we krijgen. Zo is ook de auto waarin 7000 km kris kras door Scandinavië wordt afgelegd, door Jansen LARO Parts, Specialist in Land Rover ter beschikking gesteld. En Toon de Jong Reklame uit Druten verzorgt de belettering met namen en logo’s van de sponsors.”

Wil je helpen, doneren, steunen?
Kijk dan op de website van FunCare4Kids.nl of op de website van het Team Go MAD (Go Make A Difference): www.gomad.nl.

Gerelateerd bericht: ‘ScanCoveryTrial 2014 vertrekt vanuit Ewijk‘ 😉

Cookieinstellingen