CDA Beuningen: betrokken en eigenwijs

Foto:

Op woensdag 8 januari jl. presenteerde CDA Beuningen haar verkiezingsprogramma. Lijsttrekker Dave Preijers moest vanwege gezondheidsredenen verstek laten gaan. In ’t Hart in Ewijk gaf Pim van Teffelen tijdens de presentatie een toelichting op de speerpunten voor de gemeenteraadsverkiezingen, die op 19 maart a.s. plaatsvinden. Met ‘Betrokken en eigenwijs’ heeft CDA Beuningen een passende slogan, waaronder het programma is uitgewerkt.

Einde aan OZB-verhogingen
Dat het CDA Beuningen betrokken en eigenwijs is, was al terug te vinden in onderwerpen als zwembad De Plons in Beuningen, de Kloosterhof in Weurt en het Generatiepark in Winssen. Maar het geldt ook voor bijvoorbeeld de financiën van zowel de gemeente als de inwoner. De financiële situatie van de gemeente vraagt om een duurzame oplossing. Het CDA ziet die oplossing in een zo snel mogelijk wegwerken van de tekorten. Hierdoor dalen de rentelasten en ontstaat er op redelijke termijn weer ruimte voor noodzakelijke investeringen en nieuw beleid.
Maar de inwoner betaalt niet meer de rekening. De tekorten worden niet afgewenteld op de OZB. Dus vanaf 2016 stijgt de OZB niet meer dan de inflatie.
Beuningen seniorenproof
Het aantal ouderen neemt in Beuningen de komende twintig jaar met 13% toe. Het is daarom extra belangrijk dat Beuningen seniorenproof wordt. Het CDA zet zich ervoor in dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Door onder meer te zorgen voor geschikte woningen in de buurt van zorgvoorzieningen. Maar ook een veilige leefomgeving zorgt ervoor dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Als nieuwe wijken worden gebouwd moet dit van overwegend belang zijn. Bezuinigingen mogen niet leiden tot aantasting van het gevoel van veiligheid.
Het CDA wil mantelzorgers actief ondersteunen, door bijvoorbeeld het bieden van respijtzorg; het tijdelijk ontlasten van mantelzorgers.
Daarnaast vindt het CDA het zeer belangrijk dat ouderenverenigingen meer worden betrokken bij de ontwikkeling van WMO-beleid.
Aanpak centrum Ewijk
Het CDA wil zich sterk maken om het centrum van Ewijk blijvend te verbeteren. Wonen, winkelen en zorg in het centrum krijgen prioriteit. De verdere uitbreiding van Ewijk maakt een busverbinding met het centrum van Ewijk noodzakelijk.
Breed Sociaal Beraad
De gemeente moet niet alleen zoeken naar oplossingen voor armoede. Het maatschappelijk middenveld moet gesprekspartner zijn. Te denken valt aan kerken, scholen, gehandicaptenorganisaties, vrouwenorganisaties, milieubeweging en de Voedselbank. Het signaleren van armoede is belangrijk. Daarom pleit het CDA voor het instellen van een Sociaal Beraad dat als brugfunctie moet werken tussen individuele inwoners, overheid en andere organisaties.
Behouden zwembad, sporthal en dorpshuis
Voorzieningen als zwembad, sporthal en dorpshuis worden in stand gehouden. Op middellange termijn, als de financiële situatie van de gemeente verbeterd is, worden deze voorzieningen ondergebracht in een nieuw te bouwen locatie; bij voorkeur op de Asdonck. De vrijgekomen locaties zijn door hun centrale ligging uitermate geschikt voor woningbouw voor ouderen.
Sportpas jeugd
De traditionele jeugdsubsidies aan verenigingen komen te vervallen. Alle kinderen krijgen een sportpas, die ze bij de favoriete sportclub kunnen besteden.
Het volledige verkiezingsprogramma is terug te vinden op de website van het CDA: www.cda-beuningen.nl.
Cookieinstellingen