Kerkhof Winssen op monumentenlijst

Het kerkhof aan de Dijk 39 in Winssen heeft een dermate
zeldzaamheidswaarde voor de gemeente Beuningen dat het College besluit om het
op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen.Naar aanleiding van een particulier verzoek om een grafmonument op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen, heeft de gemeente het verzoek voorgelegd aan de monumentendeskundige van het Gelders Genootschap.

Monumentendeskundige, de heer R. Grols, heeft onderzoek gedaan naar de gehele begraafplaats om te inventariseren welke waardevolle graven er aanwezig zijn. De heer Grols adviseerde het College vervolgens om de gehele begraafplaats te plaatsen op de gemeentelijke monumentenlijst.

Door de  waardevolle graven te plaatsen op de gemeentelijke monumentenlijst worden deze graven beschermd. De graven kunnen dan niet zonder toestemming van het college gewijzigd, verwijderd of op een andere manier aangetast worden.

Achtergrond
Het kerkhof ligt aan de voet van de Waaldijk. In 1860 wordt een deel van de oude kerk vervangen door nieuwbouw dat in 1863 gereed is. De toren uit de 15e eeuw wordt vervolgens hersteld. Nabij de kerk wordt een klooster gebouwd. In 1941 wordt aan de andere kant van de Molenstraat een nieuw kerkgebouw neergezet. Het deel dat in 1863  gebouwd was, wordt vervolgens gesloopt, maar de 15de eeuwse kerktoren (Rijksmonument) blijft behouden.

Het kerkhof stamt al uit de middeleeuwen maar de oudste graven dateren grotendeels uit de tweede helft 19de eeuw. Een verhoudingsgewijs kleine groep cultuurhistorisch waardevolle graven liggen rond de kerktoren. Een in aardwerk uitgevoerd grafteken van de familie Cobussen-Wattenberg vormt hier een uitzondering op.

Bron: Het Gelders Genootschap

Cookieinstellingen