Nieuwe kampioen Basisschool schaken

Foto:

Het basisschool schaken heeft goed en slecht nieuws. Laten wij beginnen
met het slechte nieuws. Het was de bedoeling dat de strijd om het
kampioenschap 2 woensdagmiddagen zou duren. Omdat er slechts 20
deelnemers waren heeft de organisatie besloten de 2e dag te schrappen.
Ook het teamkampioenschap dat in februari zou worden gespeeld gaat niet
door.Het goede nieuws is dat de 20 spelers zich zeer goed vermaakt hebben. Direct vanaf speelronde 1 gaat het flink tekeer op de borden. Na de vriendschappelijke handdruk en het toewensen van een fijne partij laat men zien dat er voor die overwinning wel gestreden moet worden. Op een enkel bord is het binnen 3 zetten mat, het herdersmat. Tja, even niet opletten en het is gebeurd.

Een beeld dat bij andere rondes ook terug keert, enkele partijen zijn snel klaar, andere partijen duren een half uur. Wat doet men zoal als de partij eerder is afgelopen? Antwoord op zo’n vraag kan het beste door schakers zelf gegeven worden, natuurlijk … schaken. Het liefst op een van de twee grotere borden die opgesteld zijn en als die in gebruik zijn op de gewone borden.

Na 4 speelrondes begint het echt spannend te worden, een viertal spelers is erg aan elkaar gewaagd en moeten de komende rondes tegen elkaar spelen. De beslissing wie er kampioen wordt valt in speelronde 6 als koploper Hessel van Dodewaard (groep 8) het op gaat nemen tegen Gino Schoonderwoerd (groep 4) die een half puntje achter hem staat. Beide spelen goed en zijn erg aan elkaar gewaagd. Per 5 minuten wisselen de kansen en als na een half uur spelen de wedstrijd wordt afgebroken en de deskundige jury de stand gaat beoordelen heeft Hessel een voorsprong van 3 punten en is de stelling dusdanig dat hij de winst krijgt toegewezen.

In de laatste speelronde laat Hessel zich niet meer verrassen en wordt hij met 6 ½ punt uit 7 de terechte winnaar van het toernooi.Op de tweede plaats is geëindigd Mitchell van Heumen (groep 8) en derde wordt Gino Schoonderwoerd, een pracht prestatie voor iemand uit groep 4.

Een gesprek als het toernooi is afgelopen:  “Ik ben ergens in het midden geëindigd en vind het jammer vindt dat ik geen beker heb gewonnen.”  Antwoord: “niet iedereen kan winnen maar het gaat er om dat je er plezier in hebt. En had je er plezier in?”  Nog voordat ik zijn antwoord hoor zie ik een brede glimlach van oor tot oor verschijnen, zijn ogen beginnen te schitteren en pas even later dringen bij mij de geluiden binnen. Het geluid had ik niet meer nodig.
 
De volledige uitslag is te vinden op http://kwaal.webs.com.

Foto:  Links Hessel en uiterst rechts Gino (3e) als tegenstander aan zet (ronde 6).
In het midden staat Mitchell die 2e is geworden.

 

Cookieinstellingen