Voorlopig geen hospice in Beuningen

Foto:

Onderzoek naar haalbaarheid wijst uit dat het op dit moment niet raadzaam is om een hospice (een omgeving in huiselijke sfeer waar terminaal zieken hun laatste levensfase doorbrengen) in Beuningen te realiseren. De bezettingsgraad zou op dit moment te laag zijn.Gedurende 2013 is er vanuit de Harten4Groep zeer uitgebreid onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van een Hospice/en of Bijna Thuis Huis in Beuningen. Daarbij heeft de werkgroep H4 Hospice een groot aantal trajecten doorlopen met als doel het verkrijgen van alle relevante informatie.

In een concept plan van aanpak is aandacht besteed aan alle facetten. De mogelijke locatie, de organisatie structuur,  de registratie van vrijwilligers,  medische ondersteuning, mogelijke bouwplan en ook de financiering zijn uitgewerkt in dit plan. Een waardevol onderzoek van dit mooie initiatief,  bracht een onverwachte grote steun en sympathie van de lokale bevolking te weeg. Ruim 45 vrijwilligers meldden zich aan, sponsoren toonden zicht bereidwillig hun medewerking te verlenen en ook vanuit de Gemeente Beuningen was er een positieve inbreng.

Over de juistheid van de behoefte en het aantal mogelijk te ontvangen gasten in het nieuwe H4 Hospice waren echter nog twijfels. Het huidige aantal gastbedden met Hospices in Nijmegen, Druten en dit jaar in Wijchen  brengt het totaal op 32. De landelijke cijfers van de palliatieven zorg gaven echter geen duidelijk representatief beeld van de regionale behoefte.

o-onderzoek

O-Klantonderzoek van Jacqueline van der Gracht uit Beuningen heeft aangeboden het representatief onderzoek voor haar rekening te nemen. Samen met een groep van 10 vrijwilligers heeft een enquête plaatsgevonden in de 4 kerkdorpen van Beuningen bij personen boven de 35 jaar. De resultaten van dit onderzoek is te downloaden via www.harten4groep.nl

Conclusie
De conclusie is dat het op dit moment niet raadzaam is om aan de behoefte van de inwoners tegemoet te komen door een zorginstelling te ontwikkelen met drie bedden. De bezettingsgraad zou op dit moment te laag zijn.

De cijfers van de Huisartsen Groep Beuningen, de onzekerheid over de AWBZ en andere regelingen zijn oorzaken om te besluiten het plan op “hold” te zetten. De komende jaren blijven de initiatiefnemers echter samen met de lokale bevolking de ontwikkelingen hieromtrent volgen.  Indien zich wijzigingen voordoen welke aanleiding geven voor aanpak gaan zij wederom aan de slag. 

Het Twitter accountant en e-mailadres [email protected] blijven geopend voor reacties.  Vanuit de Harten4 Groep danken de initiatiefnemers Ton Hendrix en Suzanne van Emden, team medewerkers, O – Marktonderzoekbureau Beuningen voor de vele uren welke zij  vanuit maatschappelijk oogpunt hierin hebben geïnvesteerd.

Gerelateerd(e) bericht(en)
21-01-2013 Enquête haalbaarheid H4 Hospice van start

Cookieinstellingen