‘Rechters van de Tijd’ aan de Dijk

Foto:

WINSSEN – Anima Mundi is de naam van het kunstwerk dat kunstenaarsechtpaar Kortekaas uit Winssen wilt realiseren. Daarvoor hebben zij bij het college van B&W van de gemeente Beuningen, een principe aanvraag voor het verlenen van haar medewerking ingediend.De gemeente Beuningen denkt de toeristisch reacreatieve aantrekkelijkheid van de Dijk te verhogen met dit bijzondere kunstwerk. De Anima Mundi bestrijkt een oppervlakte van 99,9 meter bij 12 meter en heeft een hoogte van 6,66 meter. Het kunstenaarsechtpaar uit Winssen ziet de Anima Mundi als een project dat moet uitgroeien tot een hedendaagse beschouwende universele, inspirerende stilte- en ontmoetingsplek. Een open tempel van de 21e eeuw. ‘Laboratorium van het nieuwe denken’.

In 2011 heeft de gemeente al een start gemaakt met een principeplanprocedure. Toen werd de locatie (tussen de Hommelstraat en de Kloosterstraat) aan de Dijk in Beuningen onderzocht. Daatuit bleken onoverkomelijke belemmeringen zoals een gasleiding en hoge natuurwaarden. Met de afdeling openbare ruimte is toen een alternatief aan de Dijk ten noorden het bos Biezenwaard in Winssen gevonden.

In het interview uit 2011 wordt nog van de locatie in Beuningen uitgegaan.

Voor deze nieuwe locatie zijn diverse betrokken instanties zoals Staatsbosbeheer en het Waterschap die meedenken over de realisatiemogelijkheden. Zo is er al toestemming verleend voor het verrichten van metingen over de draagkracht van de bodem en heeft Staatsbosbeheer een overeenkomst met initiatiefnemers gesloten. Daarin is opgenomen dat zij het kunstwerk mogen plaatsen, beheren en onderhouden voor de duur van 30 jaar.

Wanneer een omgevingsvergunning nodig is voor een plan, kan men een principeaanvraag (vooroverleg) doen bij de gemeente. Zonder dat de aanvrager een volledige aanvraag (inclusief tekeningen en berkeningen etc.) samenstelt, geeft de gemeente een zo goed mogelijk beeld van de kans van slagen. Daarna wordt een procedure gestart voor wijziging van het bestemmingsplan. In dat proces is het mogelijk om bezwaar aan te tekenen. “Wij zullen, mochten er dan bezwaren binnenkomen, deze op de officiële wijze in behandeling nemen”,  zegt wethouder Henk Plaizier. “Eerder is het niet aan de orde in onze rechtsgang.” Deze reactie is naar aanleiding van (zo’n veertig) handtekeningen tegen het plan, die in het verleden al zijn verzameld en ingediend. Het kunstwerk zou niet passen in het landschap.

Meer info over het project: www.huubenadelheid-kortekaas.nl

anima-mundi-rechters-van-de-tijd

Cookieinstellingen