Historische schoorsteen en watertoren

BEUNINGEN – ‘Veel inwoners zien de schoorsteen en watertoren als één van de laatst bewaarde onderdelen van de historie van de fruit- en groente teelt die er ooit in Beuningen was’, schrijft de Stichting ter bevordering van het historisch besef Beuningen aan de gemeente. Daarom dient de stichting het verzoek in om de beide bouwwerken op de Gemeentelijke Monumentenlijst te plaatsen.
De stichting zet zich in voor de lokale geschiedenis van de Gemeente Beuningen en streeft onder andere naar het behoud van bouwwerken en cultuurhistorisch landschappen. Volgens de stichting zijn de watertoren en schoorsteen gelegen aan de van Heemstraweg 42 en 38 onderdeel van de gemeentelijke historie . De stichting werd attent gemaakt op de historie van de bouwwerken door enkele inwoners uit de gemeente.

q5j0uk6rj41sc56nlc68zryng

Bij de schoorsteen en toren stonden kassen die tot de 50-jaren in gebruik bleven. De kassen behoorden vóór de tweede wereldoorlog aan de familie Verstraaten. Deze familie was onder andere eigenaar van de Asdonck. In de kassen werden druiven en komkommers geteeld. Willem Verstraaten was jamfabrikant en bierbrouwer en eigenaar van de brouwerij, annex appelgeleifabriek ‘De Asdonck’ (voluit N.V. Verstraaten’s Appelgeleifabriek ‘De Asdonck’). Verstraaten was naast fabrikant van 1900 tot 1923 burgemeester van Beuningen.

Ansichtkaart, bron: www.oudbeuningen.nl
iygi1ozynqsmazklkmp96mog4

Foto’s: Hans Straten

Cookieinstellingen