Landelijke Compostdag zaterdag 22 maart 2014

Foto:

Tijdens de ‘Landelijke Compostdag’ op zaterdag 22 maart 2014 kunnen inwoners van de gemeente Beuningen gratis compost afhalen op de gemeentewerf en bij de Afvalenergiecentrale ARN. Ook krijgt men informatie over het inzamelen van groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en het verwerken ervan.Zakken compost afhalen bij werf
Als inwoner van de gemeente Beuningen kunt u op zaterdag 22 maart 2014 van 9.00 tot 14.00 uur gratis zakken compost afhalen bij de gemeentewerf, Van Heemstraweg 95 in Beuningen. Per voertuig krijgt u maximaal 5 zakken. En: op is op!
 
Losse compost bij ARN
De
Landelijke Compostdag wordt gesteund door Afvalenergiecentrale ARN. Op
zaterdag 22 maart 2014 is bij de ARN, Nieuwe Pieckelaan 1 in Weurt ook gratis losse compost verkrijgbaar (zie www.arnbv.nl).
 
Bedankje

Deelname aan de compostdag wordt mogelijk gemaakt door ARN en Dar in samenwerking met de gemeenten. Overheid en bedrijfsleven willen met deze compostdag de inwoners van Nederland bedanken voor het gescheiden aanleveren van groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval). Op dit moment bieden inwoners van de regio Nijmegen gezamenlijk bijvoorbeeld al 36.000.000 kilo gft-afval per jaar aan.

Dit is goed, maar het kan natuurlijk beter. De gemeenten, ARN en Dar willen op 22 maart dan ook benadrukken hoe belangrijk het is dat de inwoners vooral hun keukenafval nog beter scheiden. Het keukenafval belandt nog vaak in het restafval en dat is jammer, want keukenafval is een belangrijke bron voor de productie van compost en biogas.

Compost en biogas
Van gft-afval wordt al een geruime tijd compost gemaakt, maar ARN produceert sinds 2012 naast compost ook biogas. ARN werkt het biogas op tot brandstof (groen gas) en zuiver koolzuurgas. Koolzuurgas wordt benut als meststof in de glastuinbouw.

Bussen in de regio rijden op groen gas
Gebruik van het groen gas levert belangrijke milieuwinst op, want deze wordt in opdracht van de samenwerkende gemeenten uit de regio Arnhem – Nijmegen als brandstof gebruikt voor het streekvervoer. Dat betekent dat bewoners in de regio, in de bus rijden op hun eigen gft-afval. Een unieke situatie, die ervoor pleit om zoveel mogelijk gft-afval gescheiden aan te bieden.

Gratis compost bij gemeenten en Afvalenergiecentrale ARN
arncomposter2014arn

Meer informatie
Meer informatie over de Landelijke Compostdag is te vinden op www.arnbv.nl    of www.dar.nl. Voor vragen kunnen bewoners contact opnemen met het klantencontactcentrum van Dar, op maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur via 024 – 371 60 00 of via [email protected].

Cookieinstellingen