VLB zet oude essen stoven af

Zaterdagochtend om tien uur stonden tien stoere mannen in het Roodslag, een strook bos aan de Waalbandijk, klaar om de oude essen stoven af te zetten.”Wij hebben vanaf november om de andere week, werkzaterdagen”, vertelt Jos Henderik. “Tot aan deze periode zijn dat er zo’n elf waarin we aan diverse natuurgebieden onderhoud plegenĀ  in de gemeente Beunigen. We kunnen tot eind maart doorgaan en kunnen daarna niet meer overal terecht omdat dan bijvoorbeeld het broedseizoen weer begint. Dan zijn er wel andere zaken zoals het hooien wat we kunnen doen. Dit weekend van NLdoet past mooi in ons schema.”

b0q1hvap5vfls7n5ju6c0lsbj

mmi4f8cb0k43ooktt3sjkz18f

“Het idee voor het Roodslag was indertijd om het als een eikenbos aan te leggen. De es werd erbij geplant met de gedachte dat deze de eiken bomen zouden beschutten tegen de wind waardoor de eik optimaal kon groeien en het bos snel enige volwassenheid zou bereiken. Als de eiken bomen dan enige vorm hadden konden de essen weer weggehaald worden. Dat is echter nooit gebeurd en de snelgroeiende es nam de overhand. Wij hebben op een gegeven moment het medebeheer gekregen van Staatsbosbeheer en onderhouden met vrijwilligers het Roodslag zodat de inwoners van Beuningen hier vrij kunnen wandelen.”

fj1m7094aoooo8wtjkiwurg0v

sxlzemmowgbqqh9ed3aj9uck7

xb9kqayz5eypk0dq3r4iajf7k

“Omdat we met vrijwilligers werken gebruiken we geen motorzagen maar gaat alles met de hand. Ten eerste omdat we dan geen herrie hebben en gezellig met elkaar kunnen praten maar het heeft ook alles met veiligheid te maken. Je bent anders verplicht om bijvoorbeeld helmen en gehoorkappen te gebruiken. Met een electrische zaag gaat het wel veel sneller maar snel omvallende bomen met alle mensen die rondlopen is niet verantwoord. We hanteren de regel dat je gediplomeerd moet zijn om de electrische zaag te bedienen. Ik ben de enige die dat is waardoor de vrijwilligers alles met de hand wegzagen en ik daarna met de electrische zaag nog snel alles naloop. Als wij vandaag dit stukje gedaan hebben, dan kan het weer een paar jaar mee.”

asvo36g82h360lyitfyszdhv2

whgcw0o5q4uwgvpm8yebqyalp

vk2w9bzhhhb5in2trvuaogb3e

Gerelateerd(e) bericht(en)
14-03-2014 Essen hakhout afzetten tijdens NLdoet

Cookieinstellingen