Korenmolen ‘de Haag’ officieel weer in bedrijf

De winkel bij korenmolen ‘de Haag’ in Beuningen is voortaan iedere zaterdag open en indien het weer het toelaat, zal de molen ook draaien. Een team van vijf molenaars gaat hiervoor zorgen. Vandaag, tijdens de open dag kon het publiek en de pers kennismaken met het team. De officiële openingshandeling werd gedaan door burgemeester Carol van Eert en wethouder Henk Plaizier.

De geschiedenis van de standerdmolen in Beuningen gaat terug tot 1382. Er wordt aangenomen dat vanaf die tijd altijd op deze plek een molen van dit type (de standerd)  gestaan heeft. In 1704 is korenmolen ‘de Haag’ op deze plek aan de Molenstraat gebouwd. Toentertijd was dat nog buiten het dorp maar nu staat het midden in een woonwijk. In die vijf tot 600 jaar is aan de molen en het gebruik ervan weinig veranderd. Het gewone volk en de boeren kwamen met zakken graan om dat op deze molen te laten malen. “Na door vier generaties van familie van de Pol gedraaid te hebben, is de molen in 1940 stil komen te staan”, vertelt Jeroen van de Water aan het publiek. “De familie van de Pol heeft altijd naast de molen, in het Molenhuis waar nu het theater zit, gewoond.  Dat de molen en het molenhuis allebei nog bestaan is redelijk uniek. Meestal is er maar een van de twee bewaard gebleven.”

In de jaren ‘70-’80 werd er niets meer met de molen gedaan. Huizen werden erom heen gebouwd en het had niet veel gescheeld of de molen was van zijn standerd afgevallen en verloren gegaan. Maar gelukkig is de molen in 1994 gerestaureerd en waren er veel vrijwilligers die het een hele tijd draaiende hebben gehouden. De laatste paar jaren was dat niet meer het geval en steeds vaker waren er geluiden te horen dat men dat toch zonde vond. De molen draaide een of twee keer in de maand een paar uurtjes en dat is eigenlijk niet goed voor een molen. De onderdelen kunnen vast gaan zitten en zelfs rotten. Een draaiende molen blijft droger wat beter is voor het hout. Behalve dat, vonden de mensen uit de buurt het ook jammer dat de molen niet werkte.

“Begin januari van dit jaar was de situatie zo dat ook het eens in de maand draaien van de molen kwam te vervallen”, gaat Jeroen verder. “Wethouder Henk Plaizier heeft toen mij en Peter Lieskamp, de molenaars uit Winssen, benaderd of wij niet wat molenaars wisten die de molen zouden willen draaien en het liefst zelfs wat meer op de kaart kunnen zetten. En dat is wat er nu gaat gebeuren. De molen en de erbij horende winkel in Beuningen is voortaan het hele jaar rond, iedere zaterdag  geopend. Als het weer het toelaat zal de molen ook draaien. Er is altijd een molenaar aanwezig die uitleg kan geven en met de molenwinkel erbij, is dit voor de inwoners en toeristen een leuke plaats om naartoe te gaan. Mensen moeten gewoon even aan kunnen komen, een kopje koffie drinken, meel halen om thuis pannenkoeken te maken, vragen te stellen of zelf hun verhaal kwijt te kunnen. Er gaat weer wat gebeuren rond de molen.”

De drie hoofdpersonen rond molen ‘de Haag’ met v.l.n.r: Jeroen van de Water, Cornelis van Loon en Nic Veenman
dhe5tweba41nozdwdlec0fp1q

Burgemeester Carol van Eert en wethouder Henk Plaizier onthullen de naam
x25qkurupcihhw80k41mpgvk1
Om ook te kunnen malen als er geen wind was, had de eigenaar een stoommachine in zijn bezit. Er wordt vanuit gegaan dat die in het gebouwtje naast de molen stond. Dit gebouw waar nu de winkel in gevestigd is, heeft daarom de naam ’t Stoom gekregen.

ine1namtfjc1xt9h12avxh8p1

Veel belangstelling tijdens de open dag
gj2t8baah6lkvs6pgxd6utjpu

De winkel met diverse meelsoorten, brood-, cake en koekmixen
uu0ppx2vgim12ikchft8jqrs3

Adres: Molenstraat 2, Beuningen
Website: beuningsemolen.nl

Foto’s: Photop.nl – Like op Facebook.com/Photop.nl

Cookieinstellingen