Koninklijke onderscheiding voor Prof. Dr. J. Vennix

Vrijdagochtend reikte burgemeester Carol van Eert een Koninklijke onderscheiding uit aan Jac Vennix. Professor Dr. Vennix ontving de onderscheiding voor zijn  baanbrekende bijdragen, geleverd aan de wetenschappelijke theorievorming binnen Systems Dynamics, een methodologie die nationaal en internationaal ruime erkenning heeft gekregen. Professor Dr. Vennix werd benoemd tot Ridder in de Orde van Nederlandse Leeuw.Professor Vennix studeerde Westerse Sociologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (1983). Van 1983 tot 1988 was Vennix in diverse wetenschappelijke functies aan de Katholieke Universiteit Nijmegen verbonden. Van 1988 tot 1993 was hij als universitair hoofddocent verbonden aan de Rijksuniversiteit Utrecht. In 1990 promoveerde Vennix op het proefschrift ‘Mental models and computer models, design and evaluation of a computer-based learning environment for policymaking‘. In de periode 1993 – 1998 bekleedde Vennix de functie van universitair hoofddocent onderzoeks- en interventiemethodologie aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen.

1998 – heden: Hoogleraar Methodenleer aan de Faculteit der
Beleidswetenschappen resp. Managementwetenschappen van de Radboud
Universiteit Nijmegen

Meneer Vennix is in deze hoedanigheid verantwoordelijk voor het onderwijs in de
wetenschappelijke onderzoeksmethoden bij alle bachelor opleidingen van genoemde faculteit. De wetenschappelijke interesse van Vennix gaat uit naar besluitvorming op managementniveau in een complexe omgeving en de hulpmiddelen om deze besluitvorming te ondersteunen. Met behulp van computersimulaties wordt inzicht verkregen in de wijze waarop complexe besluitvormingsprocessen met verschillende, veranderende factoren verlopen en in de optimale manier waarop beslissingen in een dergelijke complexe omgeving genomen kunnen worden.

Het wetenschappelijk vakgebied dat het begrip van de dynamiek binnen de complexe systemen tracht te vergroten wordt aangeduid met System Dynamics en kan omschreven worden als een methodologie die met behulp van conceptuele en mathematische modellen complexe besluitvormingsprocessen verklaart en manieren ontwikkelt om tot ondersteuning te komen opdat deze soepeler kunnen verlopen.

Vennix speelt een vooraanstaande rol in de wetenschappelijke theorievorming binnen System Dynamics. Dit blijkt uit zijn uitgebreide publicatielijst en het feit dat zijn publicatie over Group Model Building in 1999 is opgenomen in de verzameling van 76 meest invloedrijke publicaties sinds het begin van het vakgebied in de jaren ’50.

Professor Vennix heeft zich ingezet voor de uitbreiding en de verdere ontwikkeling van het vakgebied in Europa. Sinds 2010 is hij de drijvende kracht achter de internationaal georiënteerde masteropleiding ‘European Master Programme in system Dynamics‘. Het is de eerste opleiding in zijn soort. Er wordt samengewerkt met de universiteiten van Bergen (Noorwegen), Lissabon (Portugal) en Palermo (Italië). De Europese Unie overweegt momenteel om de opleiding als excellent voorbeeld van internationale onderwijsprogramma’s aan te wijzen. Vennix zet zich bijzonder in voor de verspreiding van de kennis over System Dynamics in binnen- en buitenland, binnen en buiten de universitaire wereld.

Professor Vennix vervulde/vervult diverse functies waaronder president van Dynamics Society Albany, VS (2002), lid van de administratieve committee (1998-2002). Lid van de Award Committee (2011- heden) en managing editor van het wetenschappelijke tijdschrift Systems Dynamics Reviews (1999-heden). In Nederland heeft hij het System Dynamics netwerk opgericht (2000). Vennix heeft een belangrijke rol gespeeld in de oprichting en inrichting van de computerlaboratoria van de Visa Skills Lab en het NSM Decision Lab van de faculteit der managementwetenschappen. In deze laboratoria worden besluitvormingsmodellen wetenschappelijk getest en onderzocht. De laboratoria staan ook open voor organisaties die onder wetenschappelijke begeleiding meer inzicht willen krijgen in hun eigen besluitvormingsprocessen.

Voorts ontplooide/ontplooit hij de volgende activiteiten:
– onderzoekscoördinator (1987-1993) en voorzitter (1991-1993) van de vakgroep gammainformatica van de faculteit der sociale wetenschappen van de Rijksuniversiteit Utrecht;
– lid van het dagelijks bestuur van de vakgroep methoden van de faculteit der sociale
wetenschappen van de Katholieke Universiteit Nijmegen (1994-1998);
– lid van de commissie planning en begroting (1998-2005), lid van de bibliotheekcommissie (1999-2002) en lid van de commissie emancipatie en personeelsbeleid van de faculteit der
managementwetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen;
-bestuurslid van de Stichting Medisch Sociologisch Onderzoek (1992-1993);
– lid van de programmacommissie van de avondopleiding bestuurs- en organisatiewetenschap van de Stichting Universitaire Opleidingen Beleidswetenschappen Nijmegen (1994-1998):
– Lid (2002-heden) en voorzitter (2005-2011) van de Forrester Award Committee.

Meneer Vennix heeft baanbrekende bijdragen geleverd aan de wetenschappelijke theorievorming binnen Systems Dynamics, een methodologie die nationaal en internationaal ruime erkenning heeft gekregen. Hij is een persoon die op uitstekende wijze werkzaamheden heeft verricht waarbij de samenleving in zeer belangrijke mate is gebaat.

Professor Dr. Vennix wordt gefeliciteerd door burgemeester Carol van Eert
agw4v4nn900glfg0yf7slxou7

De vijf koninklijk onderscheiden inwoners met de burgemeester van de gemeente Beuningen. V.l.n.r. Henk Buiteman, Thijs Stevens, Henk Bakhuis, Ria Schaminée, Carol van Eert, Jac Vennix

oboom4ka0i9ko0wfpgpuqqga7

Cookieinstellingen