Centrum Ewijk gevuld krijgen is een illusie

Foto:

“Het is een illusie dat de Klef gevuld moet worden”, sprak Ingrid van
Caulil van D66 tijdens de extra raadsvergadering van de gemeente Beuningen. “De
omstandigheden zullen niet veranderen waardoor het centrum wel rendabel gevuld
kan worden. Die tijd is voorbij en we moeten niet denken dat we als gemeente
daar verandering in kunnen brengen. Het is zinvoller om te gaan kijken hoe je
daar wonen en werken kunt combineren.”

Tijdens een extra raadsvergadering dinsdagavond 10 juni stonden het Beuningse winkelcentrum en het centrum van Ewijk centraal in het thema ‘Versterken van de economische functie’.

Naar mening van het college zit hier voor de komende jaren het grootste afbreukrisico op (verdere) achteruitgang. Net als elders in Nederland staat ook in Beuningen het functioneren van de detailhandel onder druk door de economische crisis en de andere trends. Over detailhandel krijgt de gemeente met grote regelmaat vraagstukken voorgelegd over bijvoorbeeld branchevervaging, shop in shop concepten, huurprijzen, landwinkels, internetdistributie-punten, discounters, horeca en concurrentieoverwegingen. Eind van het jaar wil wethouder Hans Driessen een detailhandelsvisie klaar hebben. Het huidige economische beleidsplan 2009 bevat beleid over detailhandel, waarbij de nadruk vooral ligt op minimaal handhaving van de kwaliteit met een streven naar verdere verbetering daarvan. Uitbreiding van het aantal detailhandelszaken is slechts beperkt mogelijk.

Huidige trends zijn schaalvergroting (kleine centra verdwijnen, minder winkels maar wel grotere winkels, meer filialen), een op de vijf winkels verdwijnen met de grootste klappen bij zelfstandige ondernemers, wijzigende bestedingen (economische crisis, vergrijzing, krimp bevolking en verschuiving naar internetaankopen) en de strijd met een aantrekkelijke concurrerende stad is gedoemd te mislukken.

Voor het centrum van Beuningen spreken de sterke boodschappenfunctie die het heeft voor de hele gemeente, een breed aanbod voor de dagelijkse boodschappen, het gratis parkeren en de goede bereikbaarheid. Zwak is dat het recreatief winkelen (modisch en niet-dagelijkse branches) beperkt is. Dit geldt ook voor andere centrumfuncties zoals horeca en cultuur. Het feit dat het centrum beperkt zichtbaar is vanaf de Van Heemstraweg en de Wilhelmalaan, en dat het weinig sfeer heeft door o.a. het ontbreken van een historisch hart worden eveneens als minpunten gezien.

Het college wil in de op te stellen visie een stelling nemen en kiezen om het centrum te behouden of om verspreiding en toelating op locaties zoals het Heuvepark toe te staan. Er is daar volop aanbod en de prijzen zijn lager. Ontwikkelingen maken het noodzakelijk die keuze te gaan maken en ondernemers hebben behoefte aan duidelijkheid omdat ze nu onvoldoende weten welke standpunten en welk beleid de gemeente voorstaat. Gezien de beperkte mogelijkheden van de gemeente denkt het college voor Ewijk alleen aandacht te moeten besteden aan het gevuld krijgen en houden van De Klef’. Op dit laatste maakte mevrouw Van Caulil haar punt dat dit een illusie is.

Het Beuningse college van B&W heeft in haar coalitieakkoord opgenomen dat zij een aantal thema’s samen met de raad wilt invullen. Daarop inhakend heeft de raad een tiental onderwerpen benoemd waarvoor zij graag in hoofdlijnen voor vast wilden stellen wat het beleid in de raadsperiode 2014-2018 zou zijn. Het college heeft deze tien onderwerpen uitgewerkt en deze met de raad tijdens de extra raadsvergadering van 10 juni behandeld.
De komende week leest u bij ons over deze onderwerpen. Alle berichten zijn te vinden bij de tab Politiek .
Cookieinstellingen