Vragen inzet camera’s bij opsporing uitkeringsfraude

Foto:

Namens alle gemeenten die samenwerken in het IBO, heeft de gemeente
Wijchen op 25 juni jongstleden een persbericht gestuurd over de inzet van
technische hulpmiddelen bij het opsporen van uitkeringsfraude. Hierin is
aangegeven dat de inzet van technische hulpmiddelen, zoals gebruik van
camera’s, is toegestaan bij de opsporing van uitkeringsfraude.De gemeenteraad is hierover niet geïnformeerd. Het CDA en D66 hebben hierover vragen gesteld, die tijdens het vragenuur in de raadsvergadering vanavond aan de orde komen.

Onderzoek
Onderzoek naar uitkeringsfraude wordt door de regiogemeenten Wijchen, Heumen, Groesbeek, Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Beuningen uitgevoerd door het Instituut Bijzonder Onderzoek (IBO). Het CDA vindt bestrijding van fraude van groot belang. Er is echter onvoldoende bekend over de achtergrond van dit besluit. Zo is niet bekend wanneer en wie hierover een besluit heeft genomen. Ook wil het CDA weten aan welke regels het gebruik van camera’s moet voldoen en hoe controle op de inzet ervan plaatsvindt.

Vragen D66
D66 Beuningen is van mening dat elke vorm van fraude adequaat moet  worden aangepakt, het gaat immers om gemeenschapsgeld. De inzet van camera’s is hierbij geoorloofd, echter wel alleen wanneer deze inzet aan strikte voorwaarden voldoet. Omdat er op dit punt niet naar de raad is gecommuniceerd wil de fractie van D66 de volgende vragen aan het college stellen.

  • Heeft de gemeente Beuningen een actueel protocol voor opsporingsonderzoek naar uitkeringsfraude?
  • Is het gebruik van camera’s als mogelijke opsporingsmethode onderdeel van dit protocol?
  • Zijn de in dit protocol genoemde opsporingstechnieken, inclusief het gebruik van camera’s, getoetst aan de huidige privacy wetgeving?
  • Hoe wordt beeldmateriaal opgeslagen en wie heeft er toegang toe?
  • Welke waarborgen zijn er tegen onterecht gebruik?
  • Is er een klachtenregeling m.b.t. dit onderwerp en wat is de inhoud daarvan?

De raadsvergadering is openbaar. Belangstellenden kunnen het op de publieke zitplaatsen volgen of live via de website gemeentebestuur.beuningen.nl. De vergadering start vanavond 1 juli om 19:30 uur.

Gerelateerd(e) bericht(en)
25-06-2014 Inzet verborgen camera’s tegen bijstandsfraude geoorloofd

Cookieinstellingen