BN&M pleit voor bestemmingsreserve ‘de drie decentralisaties’

Foto:

Dinsdagavond diende Pascal Cobussen namens de fractie van Beuningen Nu & Morgen een motie in met als doel het creëren van een buffer om mogelijk financiële risico’s met betrekking tot de decentralisaties op te vangen.De motie omvat het voorstel om de vrijvallende reorganisatiekosten BREED 2015 eenmalig in te zetten als bestemmingsreserve ‘decentralisaties’.

BREED bevindt zich momenteel in een grootscheepse reorganisatie waar deelnemende gemeenten in bijdragen. Er is een positieve incidentele resultaat geboekt in deze reorganisatie voor een bedrag van € 1.621.000,-.  Dit bedrag wordt in mindering gebracht op de afgesproken bijdrage van de gemeenten inzake de reorganisatiesubsidie. Voor de gemeente Beuningen betekent dit dat zij € 117.000,- minder hoeft bij te dragen aan de transitie van Breed.

“De nieuwe taken die naar de gemeenten komen op het gebied van de AWBZ, Jeugdzorg en Participatiewet brengen voor de gemeente Beuningen financiële risico’s met zich mee”, zo stelt de motie. “De gemeente Beuningen moet er naar streven deze nieuwe taken uit te voeren binnen de toekomstige rijkssubsidie. Een financiële reserve om mogelijk onvoorziene risico’s voor deze decentralisaties op te kunnen vangen, is daarom wenselijk.”

Het college werd gevraagd om een bestemmingsreserve ‘de drie decentralisaties’ in te stellen en de vrijvallende reorganisatiekosten 2015 van € 117.000,- voor de gemeente Beuningen aan BREED eenmalig toe te voegen aan deze bestemmingsreserve.

Ria Straathof
van de PvdA noemde de motie een sympathiek voorstel maar, omdat volgens vastgesteld beleid zo min mogelijk verschillende potjes met bestemmingsreserves gecreëerd moeten worden, dat het PvdA niet voor zou stemmen. Frans Houben van GroenLinks wees erop dat de afspraak is dat meevallers aan de algemene reserves toegevoegd dienen te worden. Indien het bedrag in een apart potje opgenomen is, kan het alleen voor datgene aangewend worden. Houben is voorstander om vanuit de algemene reserve meer vrijheid te houden om te bepalen waaraan het geld besteed wordt. Bert Jeurrisen van BN&M wees de voorgaande sprekers op een passage uit de meicirculaire waarin juist aangeraden werd om specifiek voor de decentralisatie een reserve aan te leggen.

De coalitiepartijen BN&M en D66 stemden uiteindelijk voor de motie, oppositie PvdA, GroenLinks, VVD en het CDA stemden tegen. De motie werd met 11 tegen 9 aangenomen.

Cookieinstellingen