Definitief contract ontzanding Beuningse Plas getekend

Foto:

Burgemeester Carol van Eert tekende afgelopen donderdag het definitieve contract met de ontzander Boskalis (voorheen MNO Vervat). Onenigheid over de wijze van afvoer van het zand was de oorzaak van aanpassing van het contract.In de aanbesteding voor het afgraven van de Beuningse Plas had de gemeente Beuningen niet opgenomen dat het zand via een pijpleiding afgevoerd moest worden. De ontzander had voor de goedkopere optie, afvoer per vrachtwagen, gekozen. Daarop kwam de gemeente Nijmegen in verweer, volgens die gemeente was van tevoren afgesproken dat het zand via een pijpleiding afgevoerd zou worden om zo overlast van vrachtverkeer te voorkomen.

Met de ontzander is bekeken of het zand alsnog via een kostbare transportband afgevoerd kon worden. De oplossing is gevonden in het dieper maken van de Beuningse Plas. Door de plas dieper te maken kan meer zand gewonnen worden wat goed is voor € 5,6 miljoen extra. Uiteindelijk blijft voor de gemeente Beuningen zelfs nog 5 ton over. Dit bedrag zet de gemeente in voor het versneld aflossen van de schulden.

Om meer zand te kunnen winnen wordt de duur van het project langer. Dit betekent dat de oplevering met 5 jaar tot 2032 (met nog een optie tot 2035) verlengd wordt. Om het draagvlak bij de bewoners te vergroten wordt o.a. het gebruik van de plas eerder mogelijk door het maken van een doorvaarbare verbinding. De bewoners van de Beuningse Plas zijn in mei van dit alles op de hoogte gebracht middels een nieuwsbrief van de Gemeente Beuningen en Boskalis MNO Vervat.

Gerelateerde berichten
23-05-2014 Doorvaart Beuningse Plas eerder klaar
23-05-2014 Transportband voor afvoer zand Beuningse Plas
22-03-2012 Zandruzie Beuningen en Nijmegen bijgelegd
22-02-2010 Ontzanding Beuningse Plas

Cookieinstellingen