Blikvangers voor Beuningen

De gemeente Beuningen en McDonald’s in Beuningen plaatsen vandaag
samen zes blikvangers. In deze speciale metalen manden kunnen passanten
afval gooien. De blikvangers komen in de omgeving van McDonald’s en
langs de snelfietsroute, waar veel scholieren rijden en waar vrij veel
zwerfvuil ligt.Jan Slebus, eigenaar van McDonald’s Beuningen: “Wij hechten grote waarde aan een schone omgeving en doen in de directe omgeving al veel om zwerfafval te voorkomen. Toen de gemeente met dit idee kwam vonden wij het gelijk goed om hieraan mee te doen. Of wij de enige zijn met blikvangers durf ik niet te zeggen.  McDonalds is een franchiseorganisatie en de eigenaren geven allemaal op een eigen wijze invulling aan de problematiek rond zwerfafval. Zo zijn er bij die schoonmaakdagen ondersteunen. Wij vinden het in elk geval leuk om in samenwerking met de gemeente zwerfafval te voorkomen door het plaatsen van deze blikvangers.”

Foto: v.l.n.r. Carlo van der Zanden, Piet de Klein en Jan Slebus
bxhf016l8vt3b82p6q79iwhh4

Het initiatief voor het plaatsen van de blikvangers komt van Carlo van der Zanden, inwoner van Beuningen. “Ik kom dagelijks hier over de Pieckelaan gefietst en zie hoeveel er in de bermen ligt”, vertelt Carlo. “Daarom mailde ik naar de gemeente met de vraag of het mogelijk was om hier blikvangers te plaatsen. Het duurde even maar ineens kreeg ik een reactie dat men het idee ging uitvoeren en of ik het leuk vond om erbij te zijn. Het zou mooi zijn als dat helpt tegen alle rotzooi dat nu allemaal hier belandt.”

Blikvangers: al fietsend je afval weggooien
Door het ontwerp van de blikvangers kunnen fietsers afval kwijt zonder snelheid te hoeven minderen. Hierdoor komt een deel van het zwerfvuil op één plaats terecht: in of rondom de blikvanger. Op dit moment wordt het afval steeds vaker over een grote lengte in de berm achtergelaten.

De blikvanger daagt het publiek uit om blikjes en ander afval gericht weg te gooien. Het heeft echter ook een opvoedend aspect: de inhoud maakt duidelijk hoeveel vuil er zonder de blikvanger in het milieu terecht zou zijn gekomen.

vbtm7sdevdsp283cfkrktlsh0

“Het plaatsen van blikvangers voorkomt niet helemaal dat er zwerfafval ligt maar het helpt zeker mee aan een beter milieu”, zegt wethouder Piet de Klein. De gemeente zorgt ervoor dat de blikvangers regelmatig worden geleegd en dat het afval dat ernaast is gevallen, wordt opgeruimd. We hopen dat inwoners ook af en toe de moeite nemen om zwerfafval onderweg op te ruimen tijdens het uitlaten van de hond of tijdens een wandeling. Als het zwerfafval in een plastic zak wordt verzameld, kan het in de blikvanger worden gegooid.”

Er komen zes blikvangers op de volgende plaatsen: Rotonde bij McDonalds, stoplichten op de Schoenaker, rotonde bij de Shell, bij de viaduct onder de Leigraaf, in de bocht bij de Pattatenaar en aan het eind van de Pieckelaan/Jonkerstraat.

De blikvanger is bedoeld voor zwerfafval, dit is dus geen tuin- snoei- of huishoudelijk afval.