Regionale campagne KIJK! AFVAL = GRONDSTOF van start

Foto:

Op donderdag 4 september vond de kick-off plaats van de regionale campagne ‘Kijk!
Afval = grondstof’. Dar, ARN B.V. en de gemeenten Beuningen, Druten,
Groesbeek, Heumen, Millingen aan de Rijn, Nijmegen, Ubbergen en Wijchen
zijn deze campagne samen gestart om te laten zien dat afval geen afval
is, maar een grondstof. Ieder jaar staat één afvalsoort in de
schijnwerpers; het eerste jaar het groente-, fruit- en tuinafval.Kick-off
Peter van Heeswijk, directeur van Dar, en Gerard van Gorkum, algemeen directeur van ARN, gaven op 4 september samen het startsein voor de campagne. Hierbij werd door hen compost uitgedeeld aan de aanwezige wethouders van de verschillende gemeenten.

De compost wordt gemaakt van het groente- fruit- en tuinafval (gft-afval) van de inwoners uit de regio. Voorafgaand aan het composteren wordt het gft-afval vergist. Daarbij komt biogas vrij dat wordt omgezet in brandstof voor het streekvervoer. Inwoners rijden zo op hun eigen gft-afval.

Groente- fruit- en tuinafval centraal: speciale aandacht voor keukenafval
Met de campagne willen Dar, ARN en de gemeenten, inwoners ervan bewust maken dat afval geen afval is, maar een grondstof. Het eerste jaar staat de campagne in het teken van groente- fruit- en tuinafval (gft-afval). Hierbij komen thema’s als het keukenafval en de kwaliteit van gft-afval aan bod.

In 2013 is er in totaal 36.000 ton gescheiden gft-afval ingezameld. In het restafval zit nog ruim 10.000 ton gft-afval. Dit is vrijwel allemaal keukenafval. Daarom wordt hier dit jaar ook specifiek aandacht aan besteed. De campagne is verder gericht op zowel preventie (voedselverspilling) als afvalscheiding. Door afval goed (aan de bron) te scheiden blijft er zo min mogelijk restafval over en kan het overige afval worden gebruikt om nieuwe producten van te maken. Deze gedachtegang sluit ook aan bij het Kringloopspel, dat Dar in samenwerking met ARN en MARN voor de scholen in de regio heeft ontwikkeld.

arn-uiting-campagne-gft-afval