Duurzame energie kan Beuningen financieel helpen

Foto:

De gemeente Beuningen spreekt de intentie uit om een initiatief om een demonstratieproject voor de opwekking van duurzame energie binnen de gemeente, te ondersteunen. Het betreft een nieuwe techniek, waarbij door middel van zwaartekracht, voornamelijk ondergronds, duurzame energie wordt opgewekt.Het systeem kan in theorie zoveel schone energie leveren, dat gelijk is aan het elektriciteitsgebruik van 45.000 huishoudens  met 3 personen.

Rob Leegwater, woonachtig in Beuningen en projectmanager bij DUZS
(Duurzaam Samenwerken), heeft contact met de  gemeente gezocht met het
verzoek een demonstratieproject met de naam Concerto, binnen de gemeente te realiseren. In door de gemeente gevoerde verkennende gesprekken met de heer Leegwater, is naar voren gekomen dat het concept op dit moment puur theoretisch is.

Van de gemeente Beuningen worden geen financiële inspanningen gevraagd en ook deelt de gemeente niet in de risico’s van het project. De bouw van de Concerto installaties vraagt een investering van ongeveer 45 miljoen en de uitvoering zal twee tot vier jaar duren. De voor het project opgerichte CV zegt dat de exploitatiebegroting laat zien dat het project in 15 jaar tijd, tussen de € 30 en € 70 miljoen aan bruto inkomsten oplevert voor de Gemeente Beuningen.

De gemeente Beuningen stelt vast dat er door de initiatiefnemers nog diverse zaken overwonnen dan wel geregeld moeten worden.  Zo is er nog geen (omgevings) vergunningenregiem waarbinnen het concept  een  vergunning of ontheffing kan krijgen. Het Rijk kent ook nog geen financiële subsidie voor het beoogde concept en DUZS  is op zoek naar een gemeente, welke grond ter beschikking wilt stellen om het concept als demonstratieproject te realiseren.

Rob Leegwater heeft de gemeente verzocht om de plannen te ondersteunen door hem
met de juiste personen in contact te brengen en te ondersteunen bij zijn lobbywerk bij de provincie (voor de vergunningen) en met het rijk (voor de subsidies). Op deze verzoeken heeft de gemeente positief besloten alsook op het verzoek om de intentie uit te spreken om, gemeentelijke gronden beschikbaar te stellen.

Cookieinstellingen