Konijnenziekte Myxomatose in Beuningen

Foto:

Afgelopen zondag zijn een aantal konijnen in de omgeving van het Gewelf in Beuningen aangetroffen met de ernstige konijnenziekte Myxomatose. De dierenambulance is ingeschakeld en heeft vier zieke en twee dode exemplaren meegenomen. Konijnen kunnen tegen de ziekte ingeënt worden.”Het zijn tamme konijnen en daardoor een makkelijke prooi voor honden”, vertelde een inwoner uit Beuningen. “Met de buurt hebben we twee dode exemplaren gevonden en nog eens vier gevangen. Ze zijn door de dierenambulance opgehaald. De konijnen hadden bijna allemaal de ziekte mixomatose en dus afgeschreven voor de eigenaar. Ik heb wel een vermoeden van wie ze zijn geweest want in een advertentie op marktplaats stonden foto’s van konijnen die precies lijken op die wij gevangen hebben. De konijnen zijn bovendien precies in een cirkel rondom de woning van de adverteerder aangetroffen. Ik heb geen idee of daar nog onderzoek naar gedaan wordt. Maar als ze bewust gedumpt zijn, dan is het in elk geval een onbezonnen actie als je weet hoe besmettelijk deze ziekte is.”

De ziekte komt voor bij Europese wilde en tamme konijnen en is bij konijnenfokkers erg gevreesd. De ziekte kent tweejaarlijkse pieken in de zomermaanden. Ze wordt verspreid door vectoren(dragers) zoals de muggen, de konijnenvlo en dergelijke. De oorspronkelijke vorm van myxomatose gaf een sterfte van meer dan 90% en het ziektebeeld was goed te herkennen. Het begon met vlekken in de oren die zich ontwikkelden tot tumoren op de kop en rond de geslachtsorganen.
De laatste jaren heeft de ziekte een ander karakter aangenomen, veel minder typisch en minder dodelijk. Omdat het ook minder herkenbaar is wordt vaak te laat ingegrepen. De eerste week vertonen de aangetaste konijnen alle tekenen van ‘snot‘, een pasteurellabesmetting. Het begint met rood-omrande, maar niet-tranende ogen. Daarna begint het konijn te niezen waardoor de eigenaar vreest voor snot. Pas de tweede week beginnen de myxomatose-tumoren zich te ontwikkelen. Deze ziekte is ook overdraagbaar van konijn naar konijn zonder de tussenkomst van stekende insecten.

Ooggetuige van een  nieuwsfeit? Tip ons!
Bron: Wikipedia
Cookieinstellingen