Transportleiding voor onder de Waal

Afgelopen nacht, van zaterdag 27 op zondag 28 september 2014 was de Van Heemstraweg ter hoogte van de kruising Hogewaldstraat en Distelakkerstraat afgesloten voor alle verkeer. De kruising ging zaterdag dicht om 20.00 uur en weer open op zondagochtend 8.00 uur. De afsluiting was het gevolg van werkzaamheden die Vitens ter plekke verricht om een nieuwe, grote waterleiding aan te leggen.Deze zogenaamde transportleiding voorziet in de toekomst een deel van Nijmegen van drinkwater vanaf de drinkwaterproductielocatie Fikkersdries in Driel.

Als de transportleiding klaar is, kan Vitens de drinkwaterwinning aan de Nieuwe Marktstraat in Nijmegen sluiten. Als onderdeel van de Overeenkomst Duurzame Drinkwaterwinningen Gelderland dat Vitens met de provincie Gelderland sloot, sluit Vitens de winning in de Nijmeegse binnenstad. De verwachting is dat dit eind 2015 gebeurt.


Een transportleiding transporteert het water van gebied waar het water gewonnen wordt naar de productielocatie, of verder het voorzieningsgebied in. Op deze leidingen zijn geen klanten aangesloten.

Foto’s: Wil Kuipers