Beuningen krijgt in 2015 het Vrijpop Bevrijdingsfestival

Foto:

De Gemeente Beuningen heeft naast Down the Rabbit Hole binnenkort nog een ‘Place to Be’ en wel ‘VRIJPOP’! Vrijpop wordt het  Poppodium van Beuningen dat ieder jaar op Bevrijdingsdag, 5 mei, georganiseerd wordt. “Ik vind dat er, na het evenement Down The Rabbit Hole, weinig georganiseerd wordt in Beuningen op het gebied van goede muziek”, zegt Hans Stokkerman uit Beuningen. “DTRH is prachtig maar de ondernemers in de gemeente Beuningen en of de bewoners zelf hebben er niet zo heel veel aan, iedereen blijft op het park waar alle voorzieningen aanwezig zijn. De bezoekers van het festival hebben geen reden om het dorp in te trekken.”

“Ik denk dat een muziekevenement in het dorp voor de ondernemers en inwoners interessant is”,  vervolgt Hans. “Ik wil de lokale ondernemers er zoveel mogelijk bij zien te betrekken, de bioscoop die mogelijk korte films draait tijdens de wisselingen van optredende bands, de horeca, eigenlijk is alles mogelijk, het liefst in de sfeer van de bevrijding, dus dat bijvoorbeeld een restaurant maaltijden serveert in de sfeer van die tijd. Het moet een festival worden die uitstraalt dat we blij mogen zijn dat we in een vrij land leven, zeker in deze tijd. Vrede en vrijheid moet de boodschap zijn en wederzijdse acceptatie van andere culturen.”
Vrij entree
Het festival moet voor iedereen gratis toegankelijk zijn, de middag voor kinderen en ouderen, de avond voor de jongeren en de zich nog jong voelende ouderen. “Ik denk voor de middag aan optredens van singer songwriters, drumbands, fanfare en voor de avond aan minimaal een lokale band, een publiekstrekker en een knaller voor aan het eind. Ik heb wel namen op het lijstje staan maar enkelen daarvan kosten nogal wat. Wie weet groeit het in de loop van de jaren tot een festival waarbij we De Staat op het podium zien of een andere band in die trend, Blaudzun, Jett Rebel, Frank Boeijen, Sam Smith, the Script, in ieder geval muziek die breed gedragen wordt. Ik denk dat er ruimte genoeg is om veel lokale bands of artiesten een podium te bieden, welke publiekstrekker we kunnen boeken hangt af van hoe het met de sponsorwerving gaat.”
De basis is gedeelde passie
Stichting Vrijpop is nog in oprichting. Hans heeft al andere enthousiastelingen om zich heen verzameld maar zoekt nog sponsoren, vrijwilligers, artiesten en enkele bestuursleden voor de stichting zelf. “Patrick Koopman uit Weurt zei direct ja toen hij benaderd werd. Ik zou ook graag nog iemand uit Ewijk en Winssen in het bestuur hebben, de belangen moeten breed gedragen worden. Het festival gaat wel plaatsvinden in Beuningen, de naam van de gemeente waar de dorpen onder vallen maar het wordt wel een feest voor iedereen in de gemeente, van Weurt tot Winssen. Daarom wil ik graag een oproep doen aan mensen die deze passie met mij delen. Geen winstoogmerk, geen salaris maar met de middelen die we kunnen organiseren, samen een prachtig festival neerzetten is de bedoeling.”
Onderscheidend
“Waar dit festival zich mee moet onderscheiden van andere festivals…..het moet een festival voor en van de inwoners van de gemeente Beuningen worden, een waar men elkaar ontmoet en leert kennen, een feest waar iedereen naartoe gaat, waarvan je zeker weet dat “Hij” of “Zij’ er ook is, iets wat je niet wilt missen. En omdat het in mei nou niet altijd even lekker weer is, moet het buiten ook binnen zijn, dus een open overdekt festival. Ik heb zelfs plannen om de bejaarden uit het verzorgingstehuis te laten ophalen en af te laten zetten midden op het terrein waar ze kunnen zitten en kunnen luisteren en genieten, en dan ook nog naar spelende kinderen kunnen kijken, juist voor de oudere moet het een toegevoegde waarde hebben. Een idee is om het festival van 11 tot 11 te laten plaatsvinden. Zoals gezegd, overdag voor kinderen en ouderen met een overgang naar de avond met een programma voor de jongeren.”
Locatie bij de Sint Corneliuskerk
“Als eerste had ik het Asdonckplein in gedachte maar de burgemeester wees mij op het grasveld bij de kerk waar ook het oorlogsmonument de propellor ligt. Daar over nadenkend werd ik er inderdaad enthousiast voor. Het is knusser dan het Asdonckplein en als het festival aanslaat dan kan het eenvoudig uitgebreid worden richting het dorp zonder dat de Van Heemstraweg er hinderlijk tussen ligt.”
Ben je enthousiast over dit plan en wil je dat we naast DTRH, Beuningen On Ice, Lentefeesten, de Beuningse Oeverwalloop en Waanzinnig Winssen, nóg een mooi evenement aan dit rijtje toe kunnen voegen?  Mail dan naar Hans via [email protected] of bel naar 06 53714766.

Volg Vrijpop op  Facebook www.facebook.com/vrijpop en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen.
balk-620x5
Dit bericht is een Facebook-hoogtepunt. 
Om de Facebookpost te bekijken, hoef je geen account te hebben.